prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., rektor

VŠB-TUO > prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., rektor

Láska prochází žaludkem

Tedy alespoň se to tak říká. Myslím, že v mém případě to asi moc neplatí. Vzpomínám si na mou ženu, jak za mnou, krátce po tom, co jsme se seznámili, přišla poprvé na návštěvu do mého malého a střídmě zařízeného 2+kk. Otevřela spižírnu a tam namísto běžných potravin na ni vykoukly velké hromady skript a knih. Tehdy jsem měl v oblibě  italské tyčinky Grissiny (prakticky se nemohly nikdy zkazit) a černou kávu (známý to doping všech softwarových inženýrů). Je nutno přiznat, že jsem byl záhy převychován a ve spižírně i po těch letech máme to, co tam správně patří. Hmm, takže jak se zdá, tak na tom úsloví asi přeci jen něco bude. 

Proč ale takové, s akademickou půdou příliš nesouvisející, téma otevírám? Protože musíme začít řešit problematiku chybějících financí na spolufinancování našeho stravování. Celý problém souvisí s tím, že od jara loňského roku odvádíme do sociálního fondu o 1% méně (to je dáno zákonem). Tím, že z něj financujeme penzijní připojištění a právě spoluúčast na stravování (40 Kč za každého zaměstnance), tak se nám začíná tenčit. To znamená, že musíme hledat cestu, jak jiným způsobem zajistit tento zaměstnanecký benefit a přitom zajistit vyrovnané financování stravování. V současné době stojí jedno jídlo v průměru 68 Kč. Slyšel jsem názory, že by to mohlo být levnější. Nevím, možná, ale za poslední dva roky menza hodně snížila své náklady a nemám pocit, že by se to nějak negativně projevilo na kvalitě. I kdyby se podařilo snížit cenu o několik korun dolů, tak to stejně nevyřeší problém dotace stravování z rozpočtu naší univerzity. Návrh ze strany vedení zní, navýšit cenu jídla pro zaměstnance a studenty o 4-5 Kč a 33 Kč dofinancovat z provozních prostředků. Ty by se platily z jednotlivých pracovišť (fakult, ústavů a rektorátu) podle počtu jejich strávníků. Jenom pro úplnost, celkově by se jednalo o nějakých 7 milionů, které by se musely takto rozpočítat na všechna pracoviště a zafinancovat. Není to málo, proto také zazněl na kolegiu rektora návrh z úplně opačného konce spektra možností. Stravu nedotovat a její celou cenu nechat zaplatit zaměstnance (studenti jsou z části podporováni dotací na stravu z MŠMT). To by byla skoková změna z 28 na 68 Kč za jídlo. Jak vidno bude třeba vybrat jedno z menších zel. Protože je to ale zásadní změna, dohodli jsme se na tom, že se tyto věci proberou na akademických senátech fakult a bude třeba se rozhodnout mezi dvěma krajními řešeními - poskytovat benefit a těch 7 mil. dofinancovat z provozních prostředků, ze kterých se financují i mzdy, nebo dotaci na stravu zrušit. Samozřejmě, není problém se dohodnout na řešení mezi těmito limity. Já jen doufám, že naši školu nepřestanete mít méně rádi ať to dopadne tak či onak ;-)! Bohužel, doba je prostě nepřející.





© 2014 VŠB-TU Ostrava