Načítání obsahu...

Chytré osvětlení jako klíčová technologie pro Smart City

Vloženo: 08. 02. 2017
Útvar: Vztahy s veřejností

Jedná se o další projekt spadající do konceptu Smart technologií a využijí jej především provozovatelé veřejného osvětlení, tedy města a obce.

Nově vznikající technologii BroadbandLIGHT, tedy širokopásmové dálkové řízení svítidel, přibližuje garant skupiny výzkumného týmu, profesor Karel Sokanský z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO: „Přínos vidím v tuto chvíli ve využití sítě veřejného osvětlení, která je v majetcích měst a obcí, k aplikaci dalších technologií jako jsou vysokorychlostní přenosy dat (např. free Wi-Fi pro obyvatele), kamerové systémy, dynamické řízení dopravy, on-line snímání potřebných informací v rámci jednotlivých městských částí atd., což výrazným způsobem zvýší možnosti sítě veřejného osvětlení jako veřejné služby“.

Technologie BroadbandLIGHT znamená komplexní řešení požadavků na sofistikované centralizované řízení. Díky zajištění datové konektivity v prostoru je možné začlenit osvětlení do konceptu Smart technologií, což tradiční úzkopásmové řízení neumožňuje.

Pro novou technologii širokopásmového dálkového řízení světel navíc není nutné budování nové infrastruktury. Srdcem celé technologie je inteligentní driver, který je technologicky neutrální. Tento driver dokáže komunikovat nejen prostřednictvím mobilní datové sítě, ale i prostřednictvím přenosu dat po silovém vodiči a samozřejmě i po optickém vlákně.

Přidanou hodnotou dálkového centralizovaného řízení je možnost napojit např. kamerové systémy, díky čemuž dojde k součinnosti více technologií a tedy k úspoře energie. Navíc je možné každé svítidlo doplnit o kameru na bázi IP pro sledování pohybu v obraze a dynamické řízení provozu na pozemních komunikacích prostřednictvím intervalů na semaforech.

Na výzkumu této technologie se podílí celkem 5 kateder Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO včetně několika desítek významných průmyslových partnerů nejen z Moravskoslezského kraje. V prvním pololetí roku 2017 navíc dojde k budování světově unikátního testovacího polygonu veřejného osvětlení s prvky Smart na půdorysu parkoviště nové budovy Fakulty elektrotechniky a informatiky, kde bude možné spatřit nasazení technologie BroadbandLIGHT na vlastní oči.

Mezi klíčové zákazníky mohou patřit provozovatelé veřejného osvětlení, města a obce. Díky zvyšující se poptávce po tomto řešení mohou být příjmy z projektu v řádech desítek milionů korun za 10 let.

Další tiskové zprávy

Vedení univerzity navštívilo na pozvání europoslankyně Sehnalové Brusel

03. 07. 2018

Vedení Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava na pozvání MUDr. Olgy Sehnalové, MBA, poslankyně Evropského parlamentu, navštívilo v termínu 25. 6. – 29. 6. evropské instituce v Bruselu. Oplatilo tak návštěvu paní europoslankyni Sehnalové, která na univerzitu zavítala v únoru tohoto roku.

Odborník radí, jak zabezpečit svůj domov před odjezdem na dovolenou

20. 06. 2018

Chystáte se v létě na dovolenou, zahraniční stáž, nebo jen chcete svůj domov lépe zabezpečit proti riziku pod názvem krádež?

Kampaň „Ukaž se“ ocenili odborníci Českou cenou za PR

18. 06. 2018

Prestižní ocenění v oblasti public relations za vynikající práci s online médii si letos odnesl osvědčený tandem kreativců z Action Please a VŠB-TUO.