Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

CAM systémy v obrábění

Typ studia navazující magisterské
Jazyk výuky čeština
Kód 346-5013/01
Zkratka CAM
Název předmětu česky CAM systémy v obrábění
Název předmětu anglicky CAM Systems in Machining
Kreditů 4
Garantující katedra Katedra obrábění, montáže a strojírenské metrologie
Garant předmětu prof. Ing. Marek Sadílek, Ph.D.

Osnova předmětu

Ve cvičeních studenti budou průběžně vypracovávat technologický postup výroby součásti (řídící program) v režimu frézování v CAM systému a technologický postup výroby (řídící program) hřídelového typu součásti v režimu soustružení – víceosé soustružení (soustružení s poháněnými nástroji). Studenti budou pracovat na ukázkových dílech, na kterých si procvičí následující body cvičení:
1. Charakteristika CAD/CAM systémů, základní pojmy v oblasti počítačové podpory výroby, základní způsoby programování CNC obráběcích strojů, rozdělení CAD/CAM systémů a jejich uplatnění v praxi.
2. Postup tvorby výrobního postupu v CAD/CAM systémech – základní kroky práce v CAD/CAM systému a odlišnosti dle použití různé softwarové podpory. Import geometrických dat do prostředí CAM – úprava a polohování vložených geometrických dat (modelu součásti, polotovaru, upínek a další geometrie). Řešené příklady a úkoly k samostatnému řešení. Nastavení počátečních podmínek obrábění, tvorba nulového bodu obrobku a vysvětlení dalších souřadných bodů obrábění, nastavení polotovaru, postprocesoru a dalších podmínek obrábění.
3. Hrubovací strategie 2,5osého frézování. Zadání projektů.
4. Hrubovací strategie 2,5osého frézování - pokračování. Popis možnosti jednoduché simulace obrábění.
5. Rozdělaní a popis dokončovacích strategií 2,5osého frézování.
6. Dokončovací strategie 2,5osého frézování – pokračování. Rozdělení a popis dalších způsobů simulace a verifikace obrábění.
7. Závěrečné fáze výrobního postupu pro frézování v CAM systému: postprocesing, tvorba průvodní dokumentace (seřizovací list/návodka). Práce na projektu.
8. Práce na projektu + praktické ukázky v laboratoři při seřizování frézovacího centra: 2.5osé frézování (nastavení obráběcího stroje, upnutí a seřizování řezných nástrojů - použití nástrojové sondy, upnutí obrobku a ukázek možností upínání, nastavení nulového bodu obrobku - použití obrobkové sondy, načtení a editaci vytvořeného NC programu, simulace a verifikaci obrábění, ověření NC programu v řídícím systému stroje, vlastní obrábění.
9. Rozdělaní a popis hrubovacích strategií 2osého soustružení.
10. Rozdělaní a popis dokončovacích strategií 2osého soustružení.
11. Rozdělaní a popis strategií víceosého soustružení. Axiální frézování a vrtání při víceosého soustružení (použití poháněných nástrojů).
12. Radiální frézování na obvodu, vrtání a vrtání mimo osu rotace při víceosém soustružení. Práce na projektu.
13. Závěrečné fáze výrobního postupu v CAM systému pro soustružení: postprocesing, tvorba průvodní dokumentace (seřizovací list/návodka). Praktické ukázky v laboratoři při seřizování soustružnického centra: víceosé soustružení - soustružení s poháněnými nástroji (nastavení obráběcího stroje, upnutí a seřizování řezných nástrojů - použití nástrojové sondy, upnutí obrobku a ukázek možností upínání, nastavení nulového bodu obrobku, načtení a editaci vytvořeného NC programu, simulace a verifikaci obrábění, ověření NC programu v řídícím systému stroje, vlastní obrábění.
14. Dokončení projektů. Ověření získaných znalostí – zkušební otázky, testy.

E-learning

Studijní materiály jsou umístěny na lms.vsb.cz.

Povinná literatura

[1] SADÍLEK, M. CAM systémy v obrábění I. - II. doplněné vydání. VŠB – TU Ostrava, 2010, 138 s., ISBN 978-80-248-2278-5.
[2] ČEP, R.; SADÍLEK, M. Machining Technology and CAM Systems. Ostrava: VŠB-Technická univerzita Ostrava, 2012. 121 p.
[3] http://www.mastercam.com, CAM system distributor site.
[4] https://cz.worknc.com/ CAM system distributor site.
[6] Handbooks of cutting tools - WIDIA, SANDVIK, ISCAR, PRAMET TOOLS.
[7] SANDVIK Coromant, Technical Editorial Deartment. Modern Metal Cutting – A Practical Handbook. Tofrers Tryckery AB, Sweden, 1994, 927 p. ISBN 91-972290-0.
[8] Electronic support on server kat346, \\srvg129a\student\CAM+PPO : Student version of software, User guides, exapmles and others.

Doporučená literatura

[1] Řešené příklady dostupné na PC po instalaci CAM systému v adresáři, kde je nainstalován CAM systém.
[2] Příručky obrábění, katalogy řezných nástrojů a navigátory výběru řezných nástrojů dostupné z webových stránek výrobců řezných nástrojů (SANDVIK, SECO, ISCAR, PRAMET TOOLS).
[3] APRO, K. Secrets of 5-Axis Machining, Industrial Press, Inc. 989 Avenue of the Americas, New York, NY 10018, First Printing, August, 2008, pp. 172. ISBN 978-0-8311-3375-7.
[4] Handbooks of cutting tools - WIDIA, SANDVIK, ISCAR, PRAMET TOOLS.
[5] SANDVIK Coromant, Technical Editorial Deartment. Modern Metal Cutting – A Practical Handbook. Tofrers Tryckery AB, Sweden, 1994, 927 p. ISBN 91-972290-0.
[6] Electronic support: Student version of software, User guides and others.
[7] Handbooks of cutting tools - WIDIA, SANDVIK, ISCAR, PRAMET TOOLS.