Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Zkušebnictví a certifikace

Typ studia bakalářské
Jazyk výuky čeština
Kód 040-0094/01
Zkratka ZKaC
Název předmětu česky Zkušebnictví a certifikace
Název předmětu anglicky Testing and certification
Kreditů 4
Garantující katedra Katedra bezpečnosti práce a procesů
Garant předmětu Ing. Hana Věžníková, Ph.D.

Osnova předmětu

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY
Certifikace a zkušebnictví - vymezení základních pojmů, politika EU - jednotný trh a volný pohyb zboží, bezpečný výrobek, regulovaná sféra, ochrana spotřebitele a uživatele, souvislosti s ochranou životního prostředí a BOZP.

2. PRÁVNÍ PŘEDPISY VZTAHUJÍCÍ SE NA BEZPEČNÝ VÝROBEK
Přehled institucí a předpisů EU a ČR se vztahem k bezpečnému výrobku podle nového legislativního rámce pro uvádění výrobků na trh, který vstoupil v platnost 1. ledna 2010, definice základních pojmů, předmět a rozsah platnosti předpisů.

3. POŽADAVKY TECHNICKÝCH PŘEDPISŮ NA VÝROBKY
Systém předpisů EU a ČR, prováděcí předpisy vydávané pro posouzení shody, sektory stanovených výrobků, způsob určování technických požadavků včetně analýzy rizik, zařazování výrobků k harmonizovaným předpisům.

4. ČESKÉ A ZAHRANIČNÍ NORMY
Tvorba, změny, zrušení a vydávání českých technických norem; české, evropské a mezinárodní systémy normalizace, technické normalizační komise a náplň jejich činnosti, platnost a závaznost norem, harmonizace norem jako prostředek pro určení požadavků na bezpečný výrobek.

5. POŽADAVKY PŘEDPISŮ NA OBECNOU BEZPEČNOST VÝROBKŮ A POVINNOSTI SUBJEKTŮ UVÁDĚJÍCÍCH VÝROBKY NA TRH
Rozbor předmětu předpisů - rozsah předpisu, požadavky na výrobky, průvodní dokumentace, povinnosti výrobce, dodavatele a distributora, dozorové orgány a jejich povinnosti, systémy předávání rychlých informací.

6. PŘEDPISY ČR PRO BEZPEČNÝ VÝROBEK
Přehled předpisů ČR pro zajištění bezpečnosti výrobků při uvedení na trh a při jeho používání, s ohledem na podmínky pracoviště a ochranu spotřebitele, stanovené výrobky a způsob posuzovaní jejich shody s požadavky předpisů.

7. ZPŮSOBY PROKÁZÁNÍ SHODY S POŽADAVKY NA BEZPEČNÝ VÝROBEK
Modulární pojetí postupů pro prokázání shody, základní typy postupů pro hodnocení shody vlastností výrobku s požadavky technických předpisů, stanovené postupy u jednotlivých skupin výrobků a související předpisy, použití analýzy rizik, kvalita výrobků, systém managementu jakosti výroby.

8. ZKOUŠENÍ A NORMALIZACE
Zkušební laboratoře, jejich činnost a zabezpečování jakosti zkušebních činností, význam vyjadřování nejistot výsledků měření, technická normalizace jako prostředek sjednocení norem států EU, kontrola a dozor státních orgánů.

9. ZKOUŠENÍ A METROLOGIE
Kalibrační laboratoře, jejich činnost a zabezpečení jakosti, metrologie vědecká, průmyslová a legální, mezinárodní metrologická infrastruktura, etalony, význam metrologie pro odstranění technických překážek obchodu.

10. AKREDITACE A AUTORIZACE
Evropský systém akreditace a autorizace, instituce provádějící akreditaci, úkoly státní správy, autorizace, seznam notifikovaných osob, požadavky na ně, jejich práva a povinnosti, akreditované subjekty, požadavky na ně, jejich práva a povinnosti.

11. CERTIFIKACE VÝROBKŮ
Definice certifikace, certifikační místa, certifikace výrobků, systémů jakosti, personálu, certifikační činnost autorizované osoby a certifikačního orgánu, postupy povinné a dobrovolné certifikace.

12. DOKUMENTACE K VÝROBKŮM, PROHLÁŠENÍ O SHODĚ, NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ
Požadavky technických předpisů na dokumentaci zpracovanou odpovědnou osobou, dokumentace určená pro uživatele, prohlášení o shodě, specifické požadavky na návod k používání a jeho význam, označování výrobků značkou shody CE.

13. ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU A ZÁSADY BEZPEČNÉHO POUŽÍVÁNÍ VÝROBKŮ
Předpisy o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku, ochrana spotřebitelů a profesních uživatelů, úloha státních orgánů, autorizovaných osob a certifikačních orgánů při kontrole výrobků na trhu, systém rychlého varování, výrobek ve vztahu k životnímu prostředí, odpady vznikající při provozu nebo používání výrobku, obaly, životní cyklus výrobku, likvidace výrobku.

14. REZERVA

Povinná literatura

Evropská komise. SSDĚLENÍ KOMISE „Modrá příručka“ k provádění pravidel EU pro výrobky 2022.(Text s významem pro EHP) [online] Úřední věstník Evropské unie, OJ C 2022/C 247/01. Český překlad. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A52022XC0629%2804%29&qid=1672906242094

Doporučená literatura

Borchardt, Klaus-Dieter. ABC práva Evropské unie. Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2011. ISBN 978-92-78-40726-1