Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Ukončeno v akademickém roce 2014/2015

Management výroby a služeb

Typ studia bakalářské
Jazyk výuky čeština
Kód 115-0389/01
Zkratka MVS
Název předmětu česky Management výroby a služeb
Název předmětu anglicky Management of Production and Services
Kreditů 4
Garantující katedra Katedra managementu
Garant předmětu prof. Ing. Petra Horváthová, Ph.D., MBA

Osnova předmětu

- Teoretické základy řízení výroby a služeb, podstata, členění
- Charakteristika výrobního managementu a managementu služeb, základní úkoly, vývojové tendence
- Podnikatelské řízení výrobních činností, specifika managementu služeb
- Zajišťování činností výrobního podniku a podniku služeb, plán rozvoje výroby, resp. služeb
- Inovační procesy a řízení podnikatelských příležitostí
- Příprava výroby, resp. procesu služeb, obsah a struktura, tvorba a hodnocení technologií
- Standardizace v řízení výroby
- Podnikatelské plánování, charakteristika, typy plánů, specifika
- Souhrnné výrobní plánování, plánování výrobní kapacity, materiálových a lidských zdrojů
- Organizace výroby a služeb, organizační struktury v podniku a jejich využití při různých typech výroby
- Operativní řízení výrobního procesu
- Nové metody řízení výroby a služeb

Povinná literatura

DATAR, Srikant M. a RAJAN, Madhav V. Horngren’s Cost Accounting: a Managerial Emphasis. 17th ed. Harlow: Pearson, 2021. ISBN 978-1-292-36307-3 .
FIBÍROVÁ, Jana; ŠOLJAKOVÁ, Libuše; WAGNER, Jaroslav a PETERA, Petr. Manažerské účetnictví: nástroje a metody. 3. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2019. ISBN 978-80-7598-486-9.
TÓTH, Miroslav a ŠAGÁTOVÁ, Slávka. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-7598-906-2.

Doporučená literatura

BLECHARZ, Pavel. Řízení a zlepšování kvality. Jesenice: Ekopress, 2023. ISBN 978-80-87865-83-5.
STATON, Daniel. Supply Chain Management For Dummies. New York: Wiley & Sons, 2023. ISBN 978-13-9415-456-2 .
ŠPAČEK, Miroslav a ČERVENÝ, Karel. Kreativní metody v inovacích. Praha: Oeconomica, 2020. ISBN 978-80-245-2322-4.