Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Ukončeno v akademickém roce 2004/2005

Ekologické aspekty rozhodování podniku

Typ studia magisterské
Jazyk výuky čeština
Kód 118-0021/03
Zkratka
Název předmětu česky Ekologické aspekty rozhodování podniku
Název předmětu anglicky Ecological Aspects of Enterprises Decision-Making
Kreditů 4
Garantující katedra Katedra regionální a environmentální ekonomiky
Garant předmětu prof. Ing. Dušan Smolík, DrSc.

Osnova předmětu

1.Prostředí člověka, faktory prostředí, systémy homeostáže, stabilita,
labilita ŽP
Přírodní, antropogenní a sociální faktory, evoluční tlaky, pojmy prostor a
prostředí.
ŽP a volný čas, faktory kvality.ŽP

2.Podmínky kvality ŽP v podnicích, informační systémy, ochrana vod, půd,
ovzduší.

3.Management ŽP a jeho zaměření na ekologizaci
Orientace na ŽP - faktor úspěšnosti podniku, postupy hodnocení výrobků s
ohledem na šetrnost prostředí.
Formy ekologické strategie a prevence uplatnění "profit stripping"

4.Ekologická účinnost v podnicích - požadavky ekologické, sociálně ekonomické,
technické.
Základní cesty k ekologizaci.
Indikátory úspěšnosti podniku.

5.Prevence znečištění, ekologické tlaky na mezinárodní obchod.Pojem škod a
nákladů v ŽP.
Výsledky ekologických tlaků na chování firem, postupy průmyslové ekologie
slučitelné s UR.

6.Význam ekologického managerského systému (EMS) pro podnikové rozhodování.

7.Posuzování vlivu staveb a činnosti na ŽP (EIA)
Úkoly procesu EIA, matice hodnocení vlivů.
Hodnocení interakcí průmyslu, dopravy a zemědělství ve vztahu k ŽP, posuzování
koncepcí.
Územně přeshraniční vlivy a požadavky na jejich vypracování.

8.Vyhodnocení rizik a zátěží na ŽP (ERA)
Úkoly procesu ERA, faktory ovlivňující prostředí, etapizace ERA, využití
výsledků v podnikové praxi.

9.Principy ekologického auditu (EA)
Rozdělení auditu, úkoly, pracovní postupy, sestavení auditorského týmu
(interní, externí), sestavení matice priorit.
Příklad akčního plánu.

10. Normy ISO a jejich význam v podnikovém marketingu
Marketingový výzkum jakosti, klasifikace jakostních charakteristik, faktory
ovlivňující jakost.
Norma ISO 9000 a její hlavní přínos pro podnik.Problémy se zaváděním.


11.Normalizace v Evropě a v ČR
Technické normy, vytváření norem ISO, vytváření norem CEN, normy ISO 14000 a
jejich význam pro podniky.

12.Zásady environmentálního labelingu
Význam environmentálního značení, typy ekologického značení, hlavní zásady
ekolabelingu.
Postup získávání značky (loga).


13.Podnikové ekomapy a jejich využití
Význam podnikových ekomap, postupy vyhotovení .
Aplikace v malých a středních podnicích, dílenských provozech, praktické
ukázky postupu.

14.Ukázka případové studie fiktivní firmy - postup ekologizačních kroků
Metodický postup řešení v jednotlivých provozech firem .
Způsoby odstraňování ekologických závad, předcházení rizikovým situací.

Povinná literatura

1. Nenadál, J. Moderní systém řízení jakosti. Praha: Management Press, 1998.
2. Polách, J., Smolík, D. Ekonomické aspekty aplikace environmentálního
manažerského systému. Skriptum VŠB-TUO. Ostrava: Ekonomická fakulta, 1999.
ISBN 80-7078-642-6.
3. Smolík, D. - Havelka, M.: Ekologické aspekty rozhodování podniků a základy
ekologického managementu. Skriptum VŠB-TU Ostrava. Ostrava: PHARE, 1996.
4. Národní program EMAS: www.ceu.cz
5.Zavádění EMAS-ISO 14001 v ČR: www.ceu.cz/2000

Doporučená literatura

K tomuto předmětu nebyla specifikována doporučená literatura.