Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Chladicí zařízení a tepelná čerpadla

Typ studia doktorské
Jazyk výuky čeština
Kód 361-0929/02
Zkratka CHZ_D
Název předmětu česky Chladicí zařízení a tepelná čerpadla
Název předmětu anglicky Refrigeration Systems and Heat Pumps
Kreditů 10
Garantující katedra Katedra energetiky
Garant předmětu doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.

Osnova předmětu

1. Úvod, účel a význam chladící techniky a tepelných čerpadel
2. Způsoby dosahování nízkých teplot, základní teorie chladících oběhů.
3. Parní oběh jednostupňový.
4. Binární směsi, teplonosné látky.
5. Chladiva - výpočtové podklady.
6. Vlastnosti hlavních druhů chladiv.
7. Další typy kompresorových chladících oběhů - oběh proudový, varianty dvoustupňových oběhů.
8. Plynové oběhy.
9. Sorpční oběhy - absorpční NH3-H2O, H2O-LiBr, adsorpční oběhy
10. Chladící oběhy pro zkapalňování vzduchu, dělení plynných směsí - rektifikace.
11. Základní konstrukční části chladících zařízení a tepelných čerpadel.
12. Tepelná čerpadla - druhy.
13. Stanovení bivalentního bodu, zapojení TČ do systému vytápění
14. Hodnocení práce TČ - energetické, exergetické, makroenergetické hledisko.

Povinná literatura

DVOŘÁK, Z. Základy chladicí techniky. 1. vyd. Praha : SNTL - Nakladatelství
technické literatury, 1986. 247 s.
PETRÁK, Miroslav a Jiří PETRÁK. Kompresorová chladicí zařízení a jejich energetická náročnost. Vyd. 1. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, 2011, 158 s. ISBN 978-80-01-04929-7 .
PETRÁK, J., PETRÁK, M. Tepelná čerpadla. Praha: ČVUT, 2004. 245 s. ISBN 80-01-03126-8 .
DOSSAT R., J.; HORAN T., J. Principles of Refrigeration. Fifth Edition. Upper Saddle River : Pearson Education, Inc., 2002. 454 p. ISBN 0-13-027270-1.

Doporučená literatura

LANGLEY, B., C. Heat pump technology. 3. ed. Upper Saddle River : Pearson Education, Inc., 2002. 536 s. ISBN 0-13-033965-2.
WHITMAN, W. C; JOHNSON, W. M.; TOMCZYCK, J. A. Refrigeration and Air Conditioning Technology. 5E (5th Bk&CD edition). Thomson Delmar Learning, 2004. ISBN 1401837654.