Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Energetické problémy tepelných zařízení

Typ studia doktorské
Jazyk výuky čeština
Kód 410-6013/02
Zkratka EPTZ
Název předmětu česky Energetické problémy tepelných zařízení
Název předmětu anglicky Energy Problems of Heating Equipment
Kreditů 10
Garantující katedra Katedra elektroenergetiky
Garant předmětu doc. Ing. Vladimír Král, Ph.D.

Osnova předmětu

Osnova:
Přestup tepla v nestacionárním stavu.
Energetické problémy odporových elektrotepelných zařízení v průmyslu.
Vytápění, energetické zdroje pro vytápění, regulace a optimalizace vytápění, energetika podlahových otopných soustav.
Energetické problémy elektrických obloukových pecí (EOP).
Teorie energetických režimů EOP.
Rušivé vlivy EOP v napájecích sítích.
Řízení a optimalizace energetických režimů EOP.
Energetické problémy indukčních ohřevů (tavicích pecí).
Napájecí zdroje pro vysokofrekvenční ohřevy.

Projekt, možná témata:
- Přestup tepla v nestacionárním stavu.
- Analýza a optimalizace otopné soustavy.

E-learning

Materiály jsou dostupné v https://lms.vsb.cz/.

Povinná literatura

Hradílek, Z., Lázničková, I., Král, V. Elektrotepelná technika. Praha: ČVUT Praha, 2011, ISBN 978-80-01-043938-9
Hradílek, Z. Elektroenergetika distribučních a průmyslových zařízení. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, Montanex, 2008
Hradílek, Z. a kol. Elektrotepelná technika. Simulace - počítačové programy. Ostrava: Skripta VŠB-TUO, 2001

Webb, Ralph L. a Kim, Nae-Hyun. Principles of enhanced heat transfer. 2nd ed. New York: Taylor & Francis, 2005. ISBN 1-59169-014-5

Doporučená literatura

Kakaç, Sadik; Yener, Yaman a Pramuanjaroenkij, A. Convective heat transfer. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press, c2014. ISBN 978-1-4665-8344-3
Bejan, Adrian. Convection heat transfer. 4th ed. Hoboken: Wiley, c2013. ISBN 978-0-470-90037-6
Kručinin, Anatolij Michajlovič a Sawicki, Antoni. A theory of electrical arc heating. Częstochowa: Publishing Office of Technical University of Częstochowa, 2003. ISBN 83-7193-191-3
Hradílek, Z. Alternative proposal of electric heating in closed spaces. U.I.E. Congress Lisabon Portugal, 2000