Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Terminated in academic year 2001/2002

Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba

Typ studia magisterské
Jazyk výuky čeština
Kód 542-0079/03
Zkratka HUKV
Název předmětu česky Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba
Název předmětu anglicky Rough and Noble Stone-Cutting Industry
Kreditů 4
Garantující katedra Katedra hornického inženýrství a bezpečnosti
Garant předmětu doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Subject syllabus

Osnova přednášek:

1. Vliv fyzikálně-mechanických vlastností hornin na dobývání, klasifikace
rozpojitelnosti, blokovitosti, přírodní podmínky ovlivňující rozpojování.
2. Rozdělení a klasifikace metod pro dobývání bloků.
3. Technologie dobývání bloků klínováním, vylamováním, úderními
vrubovými stroji, použitím rozpínavých směsí, obvrtáváním.
4. Technologie dobývání bloků kamenořeznými stroji lanovými,
řetězovými a kotoučovými pilami.
5. Technologie zpracování bloků pro hrubou kamenickou výrobu.
6. Technologie zpracování bloků pro ušlechtilou kamenickou výrobu.

Literature

1. DOJČÁR, O. Dobývanie a spracovanie kameňa. Bratislava: ALFA, 1984. 217 s. ISBN 63-772-84.
2. RYBÁK, Bohumil. Stroje pro těžbu a zpracování kamene. Praha 1985, SNTL
3. SMETÍK Karel a kol. Technologie těžby a zpracování kamene. Praha 1978.SNTL
4. Rybařík, V. Ušlechtilé stavební a sochařské kameny České republiky. Hořice: Nadace SPŠ kamenické a sochařské v Hořicích v Podkrkonoší, 1994.

Advised literature

1. VOLF,Miroslav. Těžba a zpracování kamene I. Praha 1983. SNTL
2. VOLF,Miroslav. Těžba a zpracování kamene II. Praha 1983. SNTL
3. Ashmole, I., Motloung, M.: Dimension Stone: The Latest Trends in Exploration and Production Technology, The Southern African Institute of Mining and Metallurgy, Surface Mining 2008
4. SLOUKA, Jiří. Kámen: od horniny k soše. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1258-1.
5. KOUTNÍK, Petr, Petr ANTOŠ, Pavlína HÁJKOVÁ, et al. Dekorační kameny Čech, Moravy a Slezska. V Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, Fakulta životního prostředí, 2015. ISBN 978-80-7414-974-0.