1. Vymezení problematiky. Základní pojmy. Procesy získávání informací. Základní dělení analytických metod.
2. Základní koncentrační jednotky a výpočty. Typy interakcí. Chemické rovnováhy v analytické chemii. Hodnocení analytických reakcí.
3. Proces analýzy – obecná osnova: formulace úlohy a návrh řešení, vzorkování, úprava vzorku před analýzou, separační a koncentrační kroky, vlastní měření, vyhodnocení měření a vyjádření výsledků analýzy, návrh činnosti vyplývající ze získaných dat.
4. Vzorkování, obecné zásady vzorkování. Standardní operační postupy pro vzorkování; systém QA/QC.
5. Základní parametry vzorkování abiotických a biotických matric. Vzorkování ovzduší, včetně pasivního vzorkování.
6. Vzorkování pitných a povrchových vod; vzorkování sedimentů; vzorkování podzemních a odpadních vod; vzorkování kalů z čistíren odpadních vod; vzorkování pedosféry.
7. Vzorkování biotických matric. Vzorkování odpadů
8. Úprava vzorku před analýzou. Analytické metody nedestruktivní. Analytické metody destruktivní: rozpouštění a rozklady vzorků, mineralizátory.
9. Separační a koncentrační kroky: eliminace interferentů chemickým způsobem (maskování) a fyzickým oddělením (separace). Separační metody: dělení dle principu a dle experimentálního uspořádání. Extrakce. Separace na iontoměničích. Účinnost separačního procesu.
10. Hodnocení analytických výsledků a postupů a vyjádření výsledků analýzy. Návrh činnosti vyplývající ze získaných dat. Zásady správné laboratorní praxe. Základy chemometrie.
11. Základy kvalitativní analýzy: klasická soustava dělení kationtů – sirovodíkový systém, analytické třídy aniontů. Další kritéria při určování aniontů. Důkazy heteroatomů v organických látkách.
12. Přehled základních analytických metod a jejich obecných vlastností: metody založené na vážení, na měření objemu. Vážková analýza – gravimetrie: princip gravimetrie, analytické využití. Základní kroky analýzy: příprava vzorku, srážení, zrání sraženiny, promývání a filtrace, sušení a žíhání, vážení
sraženiny, výpočet koncentrace.
13. Kvantitativní chemická analýza. Odměrná analýza (volumetrie): obecný postup stanovení, zjišťování konečného bodu titrace, titrační křivky, výpočet obsahu analytu z titračních dat. Typy odměrných stanovení a jejich aplikace: acidobazické titrace, srážecí titrace, komplexometrické titrace, redoxní titrace. Princip, analytické využití.
14. Vývojové trendy v analytické chemii - mobilní analytika.
2. Základní koncentrační jednotky a výpočty. Typy interakcí. Chemické rovnováhy v analytické chemii. Hodnocení analytických reakcí.
3. Proces analýzy – obecná osnova: formulace úlohy a návrh řešení, vzorkování, úprava vzorku před analýzou, separační a koncentrační kroky, vlastní měření, vyhodnocení měření a vyjádření výsledků analýzy, návrh činnosti vyplývající ze získaných dat.
4. Vzorkování, obecné zásady vzorkování. Standardní operační postupy pro vzorkování; systém QA/QC.
5. Základní parametry vzorkování abiotických a biotických matric. Vzorkování ovzduší, včetně pasivního vzorkování.
6. Vzorkování pitných a povrchových vod; vzorkování sedimentů; vzorkování podzemních a odpadních vod; vzorkování kalů z čistíren odpadních vod; vzorkování pedosféry.
7. Vzorkování biotických matric. Vzorkování odpadů
8. Úprava vzorku před analýzou. Analytické metody nedestruktivní. Analytické metody destruktivní: rozpouštění a rozklady vzorků, mineralizátory.
9. Separační a koncentrační kroky: eliminace interferentů chemickým způsobem (maskování) a fyzickým oddělením (separace). Separační metody: dělení dle principu a dle experimentálního uspořádání. Extrakce. Separace na iontoměničích. Účinnost separačního procesu.
10. Hodnocení analytických výsledků a postupů a vyjádření výsledků analýzy. Návrh činnosti vyplývající ze získaných dat. Zásady správné laboratorní praxe. Základy chemometrie.
11. Základy kvalitativní analýzy: klasická soustava dělení kationtů – sirovodíkový systém, analytické třídy aniontů. Další kritéria při určování aniontů. Důkazy heteroatomů v organických látkách.
12. Přehled základních analytických metod a jejich obecných vlastností: metody založené na vážení, na měření objemu. Vážková analýza – gravimetrie: princip gravimetrie, analytické využití. Základní kroky analýzy: příprava vzorku, srážení, zrání sraženiny, promývání a filtrace, sušení a žíhání, vážení
sraženiny, výpočet koncentrace.
13. Kvantitativní chemická analýza. Odměrná analýza (volumetrie): obecný postup stanovení, zjišťování konečného bodu titrace, titrační křivky, výpočet obsahu analytu z titračních dat. Typy odměrných stanovení a jejich aplikace: acidobazické titrace, srážecí titrace, komplexometrické titrace, redoxní titrace. Princip, analytické využití.
14. Vývojové trendy v analytické chemii - mobilní analytika.