1. Vymezení problematiky. Procesy získávání informací. Proces analýzy. Hodnocení analytických výsledků a postupů, vyjádření výsledků analýzy. Statistické zpracování výsledků. Návrh činnosti vyplývající ze získaných dat. Zásady správné laboratorní praxe. Základy chemometrie.
2. Vzorkování, obecné zásady zdroje chyb. Standardní operační postupy pro vzorkování; systém QA/QC. Základní parametry vzorkování abiotických a biotických matric.
3. Úprava vzorku před analýzou. Metody nedestruktivní. Metody destruktivní. Separační a koncentrační kroky.
4. Základy kvalitativní analýzy: klasická soustava dělení kationtů. Důkazy heteroatomů v organických látkách.
5. Přehled základních analytických metod a jejich obecných vlastností: metody založené na vážení, na měření objemu. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
6. Elektroanalytické metody založené na měření napětí. Elektroanalytické metody založené na měření proudu. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
7. Přehled separačních metod: Planární chromatografie: TLC + HPTLC, PC, výhody/nevýhody.
8. Kolonová chromatografie: GC + HPLC. Nové trendy: UHPLC, GC/MS, HPLC/MS. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
9. Elektroforéza. Hmotnostní spektrometrie. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
10. Přehled optických metod. Optické spektrální přístroje. Refraktometrie, interferometrie, polarimetrie, nefelometrie a turbidimetrie: Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
11. Emisní atomová spektrální analýza. Plamenová fotometrie. Atomová absorpční spektrometrie. UV/Vis spektrometrie. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
12. Luminiscenční analýza. Infračervená spektrometrie. Ramanova spektra; Rentgenová fluorescenční spektrometrie. Radiochemické metody. Principy jednotlivých metod, instrumentace, aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
13. Nové trendy v insrumentálních metodách s aplikací v biotechnologii.
2. Vzorkování, obecné zásady zdroje chyb. Standardní operační postupy pro vzorkování; systém QA/QC. Základní parametry vzorkování abiotických a biotických matric.
3. Úprava vzorku před analýzou. Metody nedestruktivní. Metody destruktivní. Separační a koncentrační kroky.
4. Základy kvalitativní analýzy: klasická soustava dělení kationtů. Důkazy heteroatomů v organických látkách.
5. Přehled základních analytických metod a jejich obecných vlastností: metody založené na vážení, na měření objemu. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
6. Elektroanalytické metody založené na měření napětí. Elektroanalytické metody založené na měření proudu. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
7. Přehled separačních metod: Planární chromatografie: TLC + HPTLC, PC, výhody/nevýhody.
8. Kolonová chromatografie: GC + HPLC. Nové trendy: UHPLC, GC/MS, HPLC/MS. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
9. Elektroforéza. Hmotnostní spektrometrie. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
10. Přehled optických metod. Optické spektrální přístroje. Refraktometrie, interferometrie, polarimetrie, nefelometrie a turbidimetrie: Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
11. Emisní atomová spektrální analýza. Plamenová fotometrie. Atomová absorpční spektrometrie. UV/Vis spektrometrie. Principy jednotlivých metod; instrumentace; aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
12. Luminiscenční analýza. Infračervená spektrometrie. Ramanova spektra; Rentgenová fluorescenční spektrometrie. Radiochemické metody. Principy jednotlivých metod, instrumentace, aplikace při analýze složek ŽP; výhody/nevýhody.
13. Nové trendy v insrumentálních metodách s aplikací v biotechnologii.