Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Terminated in academic year 2014/2015

Základy biotechnologií

Typ studia bakalářské
Jazyk výuky čeština
Kód 546-0509/01
Zkratka ZBT
Název předmětu česky Základy biotechnologií
Název předmětu anglicky Basics of Biotechnology
Kreditů 5
Garantující katedra Katedra environmentálního inženýrství
Garant předmětu doc. Mgr. Hana Vojtková, Ph.D.

Subject syllabus

Přehled přednášených témat :

1.Úvod do studia biotechnologie. Způsoby dělení biotechnologií, využití mikroorganismů v klasických i moderních biotechnologiích, transgenní mikroorganismy

2.Základy cytologie – obecná stavba buňky. Chemické složení buňky, význam organických látek, přehled základních buněčných organel, vývojové rozdíly mezi prokaryontní a eukaryotní buňkou

3.Základy buněčné fyziologie. Buněčný cyklus, způsoby dělení buněk, základní metabolické dráhy, příjem a výdej látek buňkou, buněčná smrt

4.Nebuněčné formy – viroidy, priony. Základní vlastnosti prionů, patogenita prionů, významné prionové nákazy, preventivní opatření EU, význam viroidů

5.Nebuněčné organismy – viry. Morfologie virů, fáze infekce hostitelské buňky, základní typy virů a jejich význam,charakteristika viróz

6.Taxonomie virů. Způsoby rozdělení virů, přehled významných skupin a původců onemocnění

7.Bakterie. Základní struktura bakteriální buňky, základy fyziologie a kultivace bakterií, základní typy bakteriálních buněk

8.Taxonomie bakterií.Přehled významných kmenů patogenních bakterií, bakteriální nákazy. Bakteriální mikroflóra a její složení, přehled průmyslově významných bakterií a jejich využití

9.Sinice. Základy morfologie a fyziologie sinic, významné taxony, přehled toxinů a jejich účinků, další využití sinic

10.Řasy. Rozdělení řas podle typů stélek a obsahu barviv, důležité skupiny řas a jejich využití

11.Mikromycety. Charakteristika mikromycet a jejich postavení v systému hub, významné skupiny, toxické druhy, biotechnologické využití

12.Prvoci a další živočišné mikroorganismy. Charakteristické znaky prvoků, roztočů a nižších korýšů, rozdělení,významní zástupci

Literature

FEČKO, P., M. KUŠNIEROVÁ, V. ČABLÍK a I. PEČTOVÁ. Environmentální biotechnologie. VŠB – Technická univerzita Ostrava, 2004. 180 s. ISBN 80-248-0700-9
CUSTERS, R. a kol. Průvodce biotechnologiemi. Biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha: Academia, 2006. 104 s. ISBN 80-200-1350-4
ŠUTA, M. Biotechnologie, životní prostředí a udržitelný rozvoj. Praha: Společnost pro trvale udržitelný život, 2007. 27 s. ISBN 978-80-902635-1-2 

Advised literature

FEČKO, P., M. KUŠNIEROVÁ, A. SOCHORKOVÁ, M. PRAŠČÁKOVÁ, P. OVČAŘÍ, N. MUCHA a I. JANÁKOVÁ. Biotechnológie v úprave uhlia. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2008. 156 s. ISBN 978-80-248-1701-9
ALBERTS, B. et al. Základy buněčné biologie. Úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1998. 603 s. ISBN 80-902906-2-0