Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Ukončeno v akademickém roce 2021/2022

Hospodaření s vodou II

Typ studia navazující magisterské
Jazyk výuky čeština
Kód 546-0736/02
Zkratka HV II
Název předmětu česky Hospodaření s vodou II
Název předmětu anglicky Water Management II
Kreditů 6
Garantující katedra Katedra environmentálního inženýrství
Garant předmětu prof. Ing. Silvie Heviánková, Ph.D.

Osnova předmětu

Přednášky:
1. Voda používaná v průmyslu, obecné požadavky na jakost provozních vod. Specifické požadavky na jakost některých provozních vod
2. Předúprava vody před demineralizací obecně
3. Číření kyselé a alkalické – charakteristika procesu, srovnání kyselého a alkalického číření. Charakteristika jednotlivých fází čiřícího procesu, typy čiřičů.
4. Ionexová demineralizace – princip procesu, typy používaných ionexů, demineralizační stupeň, regenerace ionexů. Procesy probíhající v ionexovém loži při demineralizaci, mixbed
5. Změkčování a dekarbonizace
6. Membránové procesy při úpravě vod, předúprava vody pro reverzní osmózu, reverzní osmóza
7. Organické látky, problematika jejich výskytu a možnosti odstranění z vod při přípravě demineralizované vody
8. Odpadní vody v průmyslových odvětvích obecně, podmínky pro vypouštění POV do veřejné kanalizace. Znečišťující látky v průmyslových odpadních vodách, možnosti čištění průmyslových odpadních vod obecně
9. Důlní vody, charakteristické znečištění, možnosti čištění důlní vody
10. Povrchová úprava kovů – charakteristika produkovaných odpadních vod, možnosti čištění
11 Rafinérie ropy a petrochemický průmysl, charakteristické znečištění odpadních vod, způsoby čištění, odlučovače ropných látek
12. Chemický průmysl - anorganická a organická výroba, odpadní vody z anorganických a organických technologií, způsoby čištění
13. Zemědělská výroba – živočišná výroba, charakteristické znečištění odpadních vod a postup při jejich čištění. Rostlinná výroba, charakteristické znečištění odpadních vod a postup při jejich čištění
14. Potravinářský průmysl – cukrovarnický průmysl, pivovarsko-sladařský průmysl, lihovarský průmysl.
15. Potravinářský průmysl – mlékárenský průmysl, škrobárenský průmysl, jatka a masný průmysl, konzervárny, charakteristické znečištění odpadních vod a jejich čištění

Povinná literatura

1. HÜBNER, Pavel. Úprava vody pro průmyslové účely. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2006. ISBN 80-7080-624-9.
2. MALÝ, Josef a Petr HLAVÍNEK. Čištění průmyslových odpadních vod. Brno: Noel 2000, 1996. ISBN 80-86020-05-3.
3. PITTER, Pavel. Hydrochemie. 5. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2015. ISBN 978-80-7080-928-0 .
4. MALÝ, Josef a Jitka MALÁ. Chemie a technologie vody. 2. doplněné vydání. Brno: Noel 2000, 2006. ISBN 80-86020-13-4.
5. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o citlivých oblastech, ve znění pozdějších předpisů
6. Rak, M. a kol.:Průmyslovlé odpadní vody I a II díl, Energetický institut 1977

Doporučená literatura

Aktuální odborné publikace.