1.Vývoj, pojetí a procesní pojem nákladů, vztah nákladů a výdajů, pojmy výnosy
a příjmy, princip hospodárnosti a efektivnosti (účinnosti), účetní a
ekonomické pojetí nákladů. Výkony, klasifikace výrob a výkonů pro pořeby úloh
ekonomického řízení.
2.Struktura a klasifikace nákladů, druhové, účelové, kalkulační členění
nákladů a význam jejich využití při kontrole a řízení nákladů. Ekonomická
struktura podniku. Klasifikace středisek pro potřeby evidence nákladů.
3.Členění nákladů dle rozhodovacích procesů a jejich využití v manažerském
účetnictví.
4.Členění nákladů dle vztahu ke změně objemu výkonů, využité a nevyužité fixní
náklady, relativní úspora fixních nákladů, koeficient reakce (flexibility)
nákladů, nákladová remanence.
5.Rozdílové a přírůstkové náklady, členění výnosů.
6.Metody odhadu fixních a variabilních nákladů. Lineární nákladová funkce a
její využití v ekonomickém řízení.
7.Krátkodobé rozhodovací techniky založené na účetních informacích - teorie
bodu zvratu v homogenní a heterogenní výrobě, metoda Direct Costing.
8.Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Základní pojmy
používané v teorii kalkulací. Kalkulační systém v systému ekonomického řízení
podniku, vazba kalkulací na ostatní informační systémy.
9.Forma a struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohledem na účel využití
kalkulací, obecný kalkulační vzorec, povinnost sestavování kalkulací.
10.Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska
jejich funkce v ekonomickém řízení.
11.Kalkulační techniky - dělením, dělením s poměrovými čísly, přirážková
kalkulace. Metody kalkulace - kalkulace zakázková, kalkulace sdružených
výkonů, kalkulace ve stupňové výrobě.
12.Funkce cen. Teoretické aspekty cenové tvorby,legislativní úprava cen v
podmínkách české ekonomiky.
13.Metody tvorby cen orientované na náklady a jejich využití - vztah
nákladových a cenových kalkulací, parametrické způsoby tvorby cen,
stavebnicový způsob a jiné.
14.Tržně orientované metody tvorby cen.
a příjmy, princip hospodárnosti a efektivnosti (účinnosti), účetní a
ekonomické pojetí nákladů. Výkony, klasifikace výrob a výkonů pro pořeby úloh
ekonomického řízení.
2.Struktura a klasifikace nákladů, druhové, účelové, kalkulační členění
nákladů a význam jejich využití při kontrole a řízení nákladů. Ekonomická
struktura podniku. Klasifikace středisek pro potřeby evidence nákladů.
3.Členění nákladů dle rozhodovacích procesů a jejich využití v manažerském
účetnictví.
4.Členění nákladů dle vztahu ke změně objemu výkonů, využité a nevyužité fixní
náklady, relativní úspora fixních nákladů, koeficient reakce (flexibility)
nákladů, nákladová remanence.
5.Rozdílové a přírůstkové náklady, členění výnosů.
6.Metody odhadu fixních a variabilních nákladů. Lineární nákladová funkce a
její využití v ekonomickém řízení.
7.Krátkodobé rozhodovací techniky založené na účetních informacích - teorie
bodu zvratu v homogenní a heterogenní výrobě, metoda Direct Costing.
8.Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Základní pojmy
používané v teorii kalkulací. Kalkulační systém v systému ekonomického řízení
podniku, vazba kalkulací na ostatní informační systémy.
9.Forma a struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohledem na účel využití
kalkulací, obecný kalkulační vzorec, povinnost sestavování kalkulací.
10.Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska
jejich funkce v ekonomickém řízení.
11.Kalkulační techniky - dělením, dělením s poměrovými čísly, přirážková
kalkulace. Metody kalkulace - kalkulace zakázková, kalkulace sdružených
výkonů, kalkulace ve stupňové výrobě.
12.Funkce cen. Teoretické aspekty cenové tvorby,legislativní úprava cen v
podmínkách české ekonomiky.
13.Metody tvorby cen orientované na náklady a jejich využití - vztah
nákladových a cenových kalkulací, parametrické způsoby tvorby cen,
stavebnicový způsob a jiné.
14.Tržně orientované metody tvorby cen.