Program předmětu:
1. Úvod do předmětu, historie, druhy betonu,
2. Kamenivo, jeho vlastnosti.
3. Cement, jeho vlastnosti. Voda.
4. Přísady a příměsi.
5. Výztuž do betonu.
6. Čerstvá betonová směs, návrh složení.
7. Reologie čerstvé betonové směsi.
8. Mísení, doprava a zpracování čerstvé betonové směsi.
9. Tvrdnutí betonu a jeho ošetřování za normálních a extrémních podmínek.
10. Vlastnosti zatvrdlého betonu: mechanicko-fyzikální vlastnosti.
Permeabilita, trvanlivost.
11. Ekonomie výroby betonu.
12. Rozdílnost technologie maltovin proti betonu.
Osnova cvičení:
1. Zkoušení vlastností kameniva nutných pro návrh betonové směsi.
2. Zkoušení mechanicko-fyzikálních vlastností cementu v závislosti na čase.
3. Návrh složení betonové směsi
4. Stanovení vlastností čerstvé betonové směsi.
5. Výroba zkušebních betonových těles.
6. Stanovení mechanicko-fyzikálních vlastností zatvrdlého betonu destruktivními
a nedestruktivními metodami.
7. Stanovení mechanicko-fyzikálních vlastností pojiv pro maltoviny.
8. Technologie výroby maltovin a základní zkoušky vlastností čerstvých a
zatvrdlých malt.
Multimediální pomůcky použité k výuce:
Zpětný projektor, videopřehrávač
1. Úvod do předmětu, historie, druhy betonu,
2. Kamenivo, jeho vlastnosti.
3. Cement, jeho vlastnosti. Voda.
4. Přísady a příměsi.
5. Výztuž do betonu.
6. Čerstvá betonová směs, návrh složení.
7. Reologie čerstvé betonové směsi.
8. Mísení, doprava a zpracování čerstvé betonové směsi.
9. Tvrdnutí betonu a jeho ošetřování za normálních a extrémních podmínek.
10. Vlastnosti zatvrdlého betonu: mechanicko-fyzikální vlastnosti.
Permeabilita, trvanlivost.
11. Ekonomie výroby betonu.
12. Rozdílnost technologie maltovin proti betonu.
Osnova cvičení:
1. Zkoušení vlastností kameniva nutných pro návrh betonové směsi.
2. Zkoušení mechanicko-fyzikálních vlastností cementu v závislosti na čase.
3. Návrh složení betonové směsi
4. Stanovení vlastností čerstvé betonové směsi.
5. Výroba zkušebních betonových těles.
6. Stanovení mechanicko-fyzikálních vlastností zatvrdlého betonu destruktivními
a nedestruktivními metodami.
7. Stanovení mechanicko-fyzikálních vlastností pojiv pro maltoviny.
8. Technologie výroby maltovin a základní zkoušky vlastností čerstvých a
zatvrdlých malt.
Multimediální pomůcky použité k výuce:
Zpětný projektor, videopřehrávač