Skip to main content
Skip header
Ukončeno v akademickém roce 2009/2010

Public Health Care and Hygiene

Type of study Bachelor
Language of instruction Czech
Code 541-0309/01
Abbreviation ZH
Course title Public Health Care and Hygiene
Credits 4
Coordinating department Department of Geological Engineering
Course coordinator MUDr. Ilona Dvořáčková

Osnova předmětu

1. Fyziologie člověka. Funkční uspořádání lidského těla. Fyziologie krve,
systém imunity, dýchání, oběhu srdce a plazmy, trávení a vstřebávání. Přeměna
látek a energie. Fyziologie správné výživy. Fyziologie jater, fyziologie kůže,
výměny tepla, vylučování, žlázy s vnitřní sekrecí, těhotenství. Obecná
neourofyziologie, fyziologie svalstva, fyziologie CNS.
2. Léčiva a základy jejich aplikace. Osud léčiv v organismu. Účinky léčiv.
Farmakon - receptorové interakce. Dávkování léčiv. Přívodné cesty léčiva.
3. Infektologie. Charakteristika infekčních nemocí. Terapie infekčních nemocí -
aktivní a pasivní imunizace. Hlášení a izolace infekčně nemocných. Bakteriální
nemoci. Virová a mykotická onemocnění, AIDS. Parazitární nemoci. Očkovací
kalendář ČR. Očkování před cestou do tropů.
4. Základy první pomoci. Zacházení s raněným, projevy života, příznaky smrti.
Poranění, úrazy. Zlomeniny - znehybnění. Popáleniny. Omrznutí. Chemické
poranění. Utopení. Poranění hrudníku a břicha. Cizí tělesa. Dušení. Otravy.
Šoky.
5. Civilizační nemoci. Rizikové faktory: hypertenze, obezita, kouření,
hypoaktivita, stress. Kardiovaskulární onemocnění (infarkt myokardu, mozková
cévní onemocnění). Vztah výživy a kardiovaskulárních onemocnění. Diabetes
mellitus a nové trendy kompenzace. Nádorová onemocnění plic ve vztahu ke
kouření a živ. prostředí. Nádorová onemocnění zažívacího traktu.
Psychosomatická onemocnění. Význam prevence.
6. Vnější fyzikální, chemické a biologické faktory. Definice zdraví podle WHO.
Chemické faktory: otravy, noxy z potravin, průmyslové škodliviny. Toxikomanie.
Biologické faktory: bakterie, viry, plísně. Fyzikální faktory: teplo, chlad,
lavina, elektrický proud, blesk, utonutí, ionizační záření.
7. Hygiena výživy, práce a cestování. Základní diety - indikace. Energetická
potřeba, zastoupení jednotlilvých složek ve výživě. Cukry, tuky, bílkoviny.
Vitaminy a stopové prvky ve výživě. Hygiena práce: směnný provoz, ochranné
pracovní prostředky, osvětlení, hluk, vibrace. Choroby z povolání. Hygiena
cestování.
8. Duševní hygiena. Osobnostní typy, definice stressu. Pozitivní emoce. Potřeba
spánku. Základní biorytmy člověka. Relaxační techniky. Asertivita.

Povinná literatura

The study is in Czech language only. Needless to the English literature.

Doporučená literatura

The study is in Czech language only. Needless to the English literature.