1. Úvod do předmětu
- Základní pojmy
- Význam předmětu
2. Pracovní kázeň a pracovní řád
- Školení zaměstnanců o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
- Základní povinnosti zaměstnanců
- Základní povinnosti vedoucích zaměstnanců
- Pracovní řád
3. Zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- Základní zásady, definice bezpečnosti práce
- Prevence rizik
- Odborná způsobilost
- Vybraná a vyhrazená technická zařízení
- Povinnosti zaměstnavatele
- Práva a povinnosti zaměstnanců
- Úloha odborových orgánů, příp. rady pracujících
- Státní odborný dozor
4. Škody na zdraví a majetku, náhrady vzniklých škod
- Předcházení škodám
- Šetření, evidence a registrace pracovních úrazů a nehod
- Odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání
- Odškodňování bolesti, ztíženého společenského uplatnění a ztráty na výdělku
5. Protipožární opatření
- Základní pojmový aparát
- Příčiny vzniku požáru a podmínky jeho šíření
- Protipožární plány (havarijní a evakuační plány)
- Výškové budovy a jejich protipožární plány
- Povinná protipožární opatření a vybavení budov
6. Hygienická pravidla a předpisy
- Hygiena ubytovacích prostor
- Hygiena výrobních prostor
- Hygiena stravovacích prostor
- Osobní hygiena pracovníků provozu
7. Management rizika
- Příprava a posuzování rizik při práci
- Kategorizace nebezpečí rizik
- Proces analýzy rizik a metody posuzování rizik
8. Ekologie ubytovacího a stravovacího zařízení
- Význam ochrany životního prostředí
- Charta životního prostředí hotelů a restaurací
- Ekologické provozování jednotlivých středisek
- Rozvíjení akcí na ochranu životního prostředí
- Základní pojmy
- Význam předmětu
2. Pracovní kázeň a pracovní řád
- Školení zaměstnanců o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
- Základní povinnosti zaměstnanců
- Základní povinnosti vedoucích zaměstnanců
- Pracovní řád
3. Zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- Základní zásady, definice bezpečnosti práce
- Prevence rizik
- Odborná způsobilost
- Vybraná a vyhrazená technická zařízení
- Povinnosti zaměstnavatele
- Práva a povinnosti zaměstnanců
- Úloha odborových orgánů, příp. rady pracujících
- Státní odborný dozor
4. Škody na zdraví a majetku, náhrady vzniklých škod
- Předcházení škodám
- Šetření, evidence a registrace pracovních úrazů a nehod
- Odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání
- Odškodňování bolesti, ztíženého společenského uplatnění a ztráty na výdělku
5. Protipožární opatření
- Základní pojmový aparát
- Příčiny vzniku požáru a podmínky jeho šíření
- Protipožární plány (havarijní a evakuační plány)
- Výškové budovy a jejich protipožární plány
- Povinná protipožární opatření a vybavení budov
6. Hygienická pravidla a předpisy
- Hygiena ubytovacích prostor
- Hygiena výrobních prostor
- Hygiena stravovacích prostor
- Osobní hygiena pracovníků provozu
7. Management rizika
- Příprava a posuzování rizik při práci
- Kategorizace nebezpečí rizik
- Proces analýzy rizik a metody posuzování rizik
8. Ekologie ubytovacího a stravovacího zařízení
- Význam ochrany životního prostředí
- Charta životního prostředí hotelů a restaurací
- Ekologické provozování jednotlivých středisek
- Rozvíjení akcí na ochranu životního prostředí