Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Ukončeno v akademickém roce 2012/2013

Bezpečnost a hygiena práce

Typ studia bakalářské
Jazyk výuky čeština
Kód 115-0330/01
Zkratka BHP
Název předmětu česky Bezpečnost a hygiena práce
Název předmětu anglicky Safety and Hygiene of Work
Kreditů 2
Garantující katedra Katedra managementu
Garant předmětu Ing. Vlasta Humlová, Ph.D.

Osnova předmětu

1. Úvod do předmětu
- Základní pojmy
- Význam předmětu
2. Pracovní kázeň a pracovní řád
- Školení zaměstnanců o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
- Základní povinnosti zaměstnanců
- Základní povinnosti vedoucích zaměstnanců
- Pracovní řád
3. Zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- Základní zásady, definice bezpečnosti práce
- Prevence rizik
- Odborná způsobilost
- Vybraná a vyhrazená technická zařízení
- Povinnosti zaměstnavatele
- Práva a povinnosti zaměstnanců
- Úloha odborových orgánů, příp. rady pracujících
- Státní odborný dozor
4. Škody na zdraví a majetku, náhrady vzniklých škod
- Předcházení škodám
- Šetření, evidence a registrace pracovních úrazů a nehod
- Odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání
- Odškodňování bolesti, ztíženého společenského uplatnění a ztráty na výdělku
5. Protipožární opatření
- Základní pojmový aparát
- Příčiny vzniku požáru a podmínky jeho šíření
- Protipožární plány (havarijní a evakuační plány)
- Výškové budovy a jejich protipožární plány
- Povinná protipožární opatření a vybavení budov
6. Hygienická pravidla a předpisy
- Hygiena ubytovacích prostor
- Hygiena výrobních prostor
- Hygiena stravovacích prostor
- Osobní hygiena pracovníků provozu
7. Management rizika
- Příprava a posuzování rizik při práci
- Kategorizace nebezpečí rizik
- Proces analýzy rizik a metody posuzování rizik
8. Ekologie ubytovacího a stravovacího zařízení
- Význam ochrany životního prostředí
- Charta životního prostředí hotelů a restaurací
- Ekologické provozování jednotlivých středisek
- Rozvíjení akcí na ochranu životního prostředí

Povinná literatura

JANÁKOVÁ, Anna. Abeceda bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. 5. rozš. vyd. Olomouc: ANAG, c2011. ISBN 978-80-7263-685-3.
JAŘABÁČ, Karel. Krok za krokem v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci s poznatky z praxe. Ostrava: Montanex, 2009. ISBN 978-80-7225-303-6.
KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. ISBN 80-7157-757-X .
NEUGEBAUER, Tomáš. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v kostce, neboli O čem je současná BOZP. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2010. ISBN 978-80-7357-556-4.
PROCHÁZKOVÁ, Dana. Analýza a řízení rizik. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011. ISBN 978-80-01-04841-2.
ŠENK, Zdeněk. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: prakticky a přehledně podle normy OHSAS: právní předpisy BOZP s odborným komentářem, systémový přístup k BOZP podle normy OHSAS, vzorové dokumenty a formuláře, poznámky a doporučení autora. 2. aktualiz. vyd. Olomouc: ANAG, 2012. ISBN 978-80-7263-737-9.

ZÁKONY A VYHLÁŠKY:
Zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 174/1968 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů
Platné vyhlášky Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí a nařízení vlády v platném znění obsahově související s vymezenou problematikou

Doporučená literatura

KUKLOVÁ, Dana. Zdravotní péče a ochrana zdraví při práci. Praha: BMSS-Start, 2011.