Seznámení se s vývojem betonu a cementového betonu, rozdělení betonů do
jednotlivých druhů podle objemových hmotností a způsobů použití v konstrukci.
Pohled na cementový beton jako na kompozitní látku. Požadované vlastnosti
jednotlivých složek betonu a maltovin: kameniva, pojiva (cementu, vápna,
síranových pojivových plastů), vody, výztuže (měkké, předpjaté, rozptýlené).
Návrhové metody cementového betonu (výpočet dle jednotkových objemů, metodou
Bolomeye, Kenedyho, pomocí koeficientu přeplnění mezerovitosti v). Míchání,
doprava a hutnění čerstvé betonové směsi. Bednění a ošetřování tuhnoucího a
tvrdnoucího betonu. Vlastnosti zatvrdlého betonu (pevnostní a pružnostní
charakteristiky, permeabilita, trvanlivost, odolnost poti chemickým látkám) a
jejich zkoušení. Rozdíly technologie výroby maltovin a betonů. Ekonomie výroby.
Znalosti a dovednosti studenta získané absolvováním předmětu:
Schopnost navrhnout cementový beton. Znalosti hydratačních procesů při tuhnutí
a tvrdnutí cementu a ostatních pojiv, umět řídit výrobu, zpracování a
ošetřování tvrdnoucích a tuhnoucích výrobků z betonu.