1. Rozdělení a význam mikrobiologie, stručná historie mikrobiologie.
2. Rozdíl mezi buňkou prokaryotickou a eukaryotickou. Struktura a chemické
složení mikroorganismů.
3. Růst a množení, účinek vnějších faktorů, základní charakteristika
výživy a metabolismu.
4. Zdroje energie - rozdělení bakterií ve vztahu ke zdrojům energie.
5. Metabolismus chemoorganotrofních bakterií (typy kvašení). Metabolismus
chemolitotrofních bakterií (oxidace amoniaku, sloučenin Fe, H2, CH4,
redukovaných sloučenin síry). Metabolismus fototrofních bakterií (tvorba ATP,
biosyntéza sacharidů, syntéza AMK).
6. Charakteristika procesů anaerobní respirace (redukce dusičnanů,
denitrifikace, desulfurikace, redukce CO2 ) a aerobní respirace (oxidace
lipidů, uhlovodíků, polysacharidů, AMK, heterocyklických sloučenin).
7. Transport látek cytoplazmatickou membránou.
8. Biotechnologie a rekombinace DNA.
9. Mutace (rozdělení mutací podle příčin jejich vzniku, bodová mutace a
reverze, mutageny indukující změny ve struktuře bází, delece a inzerce
nukleotidů, účinek UV záření na DNA, účinek mutací na sekvenci AMK v
bílkovinách , podstata crossing-overu).
10. Vztahy mezi mikroorganismy (symbióza, parazitismus,mutualismus..)
11.- 12. Klasifikace mikrorganismů. Viry, Viroidy a Priony, Prokaryota:
Bakterie a Archaea, Eukaryota: Fungi, Algae, Protozoa, Helminths.
13. Mikroorganismy a jejich prostředí (rozšíření v půdě, vodě, vzduchu).
14. Aplikovaná a průmyslová mikrobiologie.
15. Interakce mezi mikroorganismy a hostitelem, princip nákazy a epidemiologie.
2. Rozdíl mezi buňkou prokaryotickou a eukaryotickou. Struktura a chemické
složení mikroorganismů.
3. Růst a množení, účinek vnějších faktorů, základní charakteristika
výživy a metabolismu.
4. Zdroje energie - rozdělení bakterií ve vztahu ke zdrojům energie.
5. Metabolismus chemoorganotrofních bakterií (typy kvašení). Metabolismus
chemolitotrofních bakterií (oxidace amoniaku, sloučenin Fe, H2, CH4,
redukovaných sloučenin síry). Metabolismus fototrofních bakterií (tvorba ATP,
biosyntéza sacharidů, syntéza AMK).
6. Charakteristika procesů anaerobní respirace (redukce dusičnanů,
denitrifikace, desulfurikace, redukce CO2 ) a aerobní respirace (oxidace
lipidů, uhlovodíků, polysacharidů, AMK, heterocyklických sloučenin).
7. Transport látek cytoplazmatickou membránou.
8. Biotechnologie a rekombinace DNA.
9. Mutace (rozdělení mutací podle příčin jejich vzniku, bodová mutace a
reverze, mutageny indukující změny ve struktuře bází, delece a inzerce
nukleotidů, účinek UV záření na DNA, účinek mutací na sekvenci AMK v
bílkovinách , podstata crossing-overu).
10. Vztahy mezi mikroorganismy (symbióza, parazitismus,mutualismus..)
11.- 12. Klasifikace mikrorganismů. Viry, Viroidy a Priony, Prokaryota:
Bakterie a Archaea, Eukaryota: Fungi, Algae, Protozoa, Helminths.
13. Mikroorganismy a jejich prostředí (rozšíření v půdě, vodě, vzduchu).
14. Aplikovaná a průmyslová mikrobiologie.
15. Interakce mezi mikroorganismy a hostitelem, princip nákazy a epidemiologie.