Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Ukončeno v akademickém roce 2022/2023

Technologie výroby surového železa

Typ studia navazující magisterské
Jazyk výuky čeština
Kód 618-3002/03
Zkratka TVSŽ
Název předmětu česky Technologie výroby surového železa
Název předmětu anglicky Technology of Ironmaking
Kreditů 6
Garantující katedra Katedra metalurgie a slévárenství
Garant předmětu doc. Ing. Pavlína Pustějovská, Ph.D.

Osnova předmětu

1.Homogenizace surovin. Technologie výroby aglomerátu. Základní technologické charakteristiky kusové železné rudy, pelet a aglomerátu (redukovatelnost, pevnost, rozpadavost). Požadavky na jednotlivé složky aglomerační vsázky, možnosti náhrady koksu v aglomerační směsi (antracit, biomasa)
2.Řízení jakosti vyrobeného aglomerátu (vratný aglomerát). Základní ukazatele ovlivňující produktivitu spékacího pásu.
3. Metalurgické vlastnosti a zkoušky kvality železonosné vsázky. Pevnost, rozpadavost po redukci, redukovatelnost. Hodnocení kvality.
4. Technologie výroby koksu. Požadavky na koksovací vlastnosti uhlí :Spékavost, plasticita, puchnutí a rozpínavost uhlí.
5. Požadavky na kvalitu vysokopecního koksu : výhřevnost, mechanické parametry, reaktivita vysokopecního koksu. Možnosti ovlivnění kvality koksu.
6. Technologie výroby surového železa, technologický tok materiálů, možnosti využití kovonosných briket ve vysoké peci.
7. Požadavky na jednotlivé složky vysokopecní vsázky. Požadavky na rudnou a palivovou část, požadavky propustnosti vsázky. Funkce vysokopecního koksu. Degradace koksu ve vysoké peci.
8. Profil vysoké pece a její hlavní části, Konstrukce vysoké pece. Zvonové a bezzvonové sazebny, ukládání a distribuce vsázkových materiálů. Vyzdívka jednotlivých částí vysoké pece. Chlazení jednotlivých částí vysoké pece. Konstrukce chladících prvků.
9. Poruchy chodu vysoké pece: Vnější a vnitřní chod vysoké pece – příčiny, projevy odstranění. Horký chod vysoké pece, Studený chod vysoké pece. Nasazeniny ve vysoké peci. Vliv zinku a alkalických sloučenin na chod vysoké pece.
10. Ohřívače větru a dmyšné aparatury: Typy, zařízení, provoz. Modernizace ohřívačů větru. Vlhčení vysokopecního větru. Předehřev spalovacího plynu a vzduchu. Teplota a složení plynu v oxidačních prostorech vysoké pece.
11. Možnosti využití náhradních paliv. Tradiční a netradiční náhradní paliva: charakteristika. Injektáž tekutých, plynných a pevných paliv. Spotřeba náhradních paliv, srovnání vlastností, stanovení koeficientu náhrady koksu.
12. Řízení tepelného stavu nístěje. Proudění plynu a taková ztráta ve vysoké peci, Technologie vysokého tlaku ve vysoké peci. Pokles vsázky-systém vertikálních sil. Obohacování větru kyslíkem.
13. Tlumení vysoké pece. Zafoukávání a sfoukávání vysoké pece. Vypouštění tekutých produktů tavby z vysoké pece.
14. Ekologické aspekty výroby surového železa. Čištění vysokopecního plynu. Možnosti recyklace odpadů ve vysoké peci. Perspektivy výroby surového železa.

Povinná literatura

[1] BABICH, A., et al. Ironmaking. Aachen: RWTH Aachen University Press, 2008. ISBN 3-86130-997-1.
[2] BILÍK, J., et al. Modelování, analýza a predikce pochodů výroby železa z hlediska současných energetických a ekologických požadavků. Brno : Akademické nakladatelství CERM, 2013. ISBN 978-80-7204-854-0 .
[3] HONZA, O. a J. KRET. Kvalita železorudných surovin. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2003. ISBN 80-248-0532-4 .
[4] LEGEMZA, J., et al. Tradičné a alternatívne palivá v metalurgii. Košice :TU Košice, 2015. ISBN 978-80-553-2154-7 .
[5] KRET, J. Technologie výroby surového železa. Studijní opora k předmětu. 2013,124 s. Dostupná z www: http://katedry.fmmi.vsb.cz/Opory_FMMI/618/618-Technologie-výroby-surového-železa.pdf

Doporučená literatura

[1] HONZA, O. a J. KRET. Výroba aglomerátu s vysokým obsahem železa. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2007. ISBN 978-80-248-1281-6 .
[2] KRET, J. Mikrotextura hutních surovin. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2003. ISBN 80-248-0531-6.
[3] ROUBÍČEK, V. a J. BUCHTELE. UHLÍ – zdroje, procesy, užití. Ostrava:Montanex, O 2002. ISBN 80-7225-063-9.
[4] BUDZIK, R. Rudy hematytowe, magnetytove i tytanomagnetytowe w procesie spiekania. Czestochowa: Politechnika Czestochowska, 2010. ISBN 978-83-87745-43-1.