1. Úvod. Charakteristika oboru, oblasti výzkumu. Složení a organizace
živé hmoty. Základní stavební jednotka živých organismů, biopolymery, principy
látkové a energetické přeměny.
2. Peptidy a bílkoviny. Aminokyseliny, struktura, chemické a fyzikální
vlastnosti, chiralita, význam aminokyselin, izolace a analýza aminokyselin.
3. Peptidy a bílkoviny. Struktura, sekvence a její určení, biochemicky
významné peptidy. Struktura bílkovin, konformace a její změny, allosterie.
Klasifikace bílkovin. Izolace bílkovin. Metody studia bílkovin.
4. Nukleové kyseliny. Nukleotidy. Složení a struktura DNA a RNA,
vlastnosti, metody studia.
5. Sacharidy. Vlastnosti, rozdělení mosacharidů. Volné monosacharidy a
jejich deriváty, di-, oligo- a polysacharidy. Rozdělení, struktura, chiralita
a funkce v organismu. Glykosidy. Glykoproteiny a proteoglykany. Analýza
sacharidů.
6. Lipidy. Složení, vlastnosti, rozdělení a funkce v organismu. Neutrální
lipidy, vosky, polární lipidy. Steroidy. Struktura a význam biomembrán.
7. Enzymy. Struktura, konfirmace, vlastnosti, klasifikace, názvosloví.
Výskyt enzymů. Aktivita. Koenzymy. Aplikovaná enzymologie.
8. Mechanismus a kinetika enzymových reakcí. Faktory ovlivňující rychlost
enzymových reakcí. Inhibitory. Další biokatalyzátory.
9. Principy látkové a energetické přeměny v živých systémech.
Metabolismus - katabolismus a anabolismus. Biochemické reakce, rovnováha,
bioenergetika.
10. Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace. Fotosyntéza. Transfer
elektronů a protonů v dýchacím řetězci. Biologické oxidace. Citrátový cyklus -
princip a význam. Spojení citrátového cyklu s dalšími biochemickými ději.
Glyoxalátový cyklus.
11. Metabolismus cukrů a lipidů. Glykolysa. Pentosový cyklus. Fermentace.
Glukoneogenesa. Metabolismus lipidů. Lynenova spirála. Metabolismus glycerolu.
Biosyntéza lipidů.
12. Metabolismus dusíkatých látek – bílkovin, nukleových kyselin, bází,
enzymatické štěpení, transaminace, transdeaminace.Degradace aminokyselin.
Biosyntéza aminokyselin.
13. Biochemie mikroorganismů. Rozdělení podle zdrojů uhlíku a energie.
Mikroorganismy v prostředí. Vliv faktorů životního prostředí na živé
organismy. Cykly biogenních prvků v přírodě. Biodegradace, biosorpce.
14.-15. Biochemie v praxi. Potravinářství, fermentační biotechnologie,
vznik bioplynu, zpracování rud, biochemické způsoby likvidace odpadů.
živé hmoty. Základní stavební jednotka živých organismů, biopolymery, principy
látkové a energetické přeměny.
2. Peptidy a bílkoviny. Aminokyseliny, struktura, chemické a fyzikální
vlastnosti, chiralita, význam aminokyselin, izolace a analýza aminokyselin.
3. Peptidy a bílkoviny. Struktura, sekvence a její určení, biochemicky
významné peptidy. Struktura bílkovin, konformace a její změny, allosterie.
Klasifikace bílkovin. Izolace bílkovin. Metody studia bílkovin.
4. Nukleové kyseliny. Nukleotidy. Složení a struktura DNA a RNA,
vlastnosti, metody studia.
5. Sacharidy. Vlastnosti, rozdělení mosacharidů. Volné monosacharidy a
jejich deriváty, di-, oligo- a polysacharidy. Rozdělení, struktura, chiralita
a funkce v organismu. Glykosidy. Glykoproteiny a proteoglykany. Analýza
sacharidů.
6. Lipidy. Složení, vlastnosti, rozdělení a funkce v organismu. Neutrální
lipidy, vosky, polární lipidy. Steroidy. Struktura a význam biomembrán.
7. Enzymy. Struktura, konfirmace, vlastnosti, klasifikace, názvosloví.
Výskyt enzymů. Aktivita. Koenzymy. Aplikovaná enzymologie.
8. Mechanismus a kinetika enzymových reakcí. Faktory ovlivňující rychlost
enzymových reakcí. Inhibitory. Další biokatalyzátory.
9. Principy látkové a energetické přeměny v živých systémech.
Metabolismus - katabolismus a anabolismus. Biochemické reakce, rovnováha,
bioenergetika.
10. Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace. Fotosyntéza. Transfer
elektronů a protonů v dýchacím řetězci. Biologické oxidace. Citrátový cyklus -
princip a význam. Spojení citrátového cyklu s dalšími biochemickými ději.
Glyoxalátový cyklus.
11. Metabolismus cukrů a lipidů. Glykolysa. Pentosový cyklus. Fermentace.
Glukoneogenesa. Metabolismus lipidů. Lynenova spirála. Metabolismus glycerolu.
Biosyntéza lipidů.
12. Metabolismus dusíkatých látek – bílkovin, nukleových kyselin, bází,
enzymatické štěpení, transaminace, transdeaminace.Degradace aminokyselin.
Biosyntéza aminokyselin.
13. Biochemie mikroorganismů. Rozdělení podle zdrojů uhlíku a energie.
Mikroorganismy v prostředí. Vliv faktorů životního prostředí na živé
organismy. Cykly biogenních prvků v přírodě. Biodegradace, biosorpce.
14.-15. Biochemie v praxi. Potravinářství, fermentační biotechnologie,
vznik bioplynu, zpracování rud, biochemické způsoby likvidace odpadů.