Skip to main content
Skip header
Terminated in academic year 2008/2009

Services

Type of study Bachelor
Language of instruction Czech
Code 115-0321/01
Abbreviation SLUŽ
Course title Services
Credits 2
Coordinating department Department of Management
Course coordinator doc. Ing. Václav Lednický, CSc.

Subject syllabus

1. Služby jako forma ekonomické aktivity
- Definování služeb
- Vlastnosti služeb
- Rozdělení služeb
2. Poptávka po službách
- Hlavní činitele vzniku poptávky
- Hodnocení služeb spotřebitelem
- Uplatnění outsourcingu (dělat nebo koupit)
3. Vlivy působící na služby
- Lidský činitel ve službách
- Technika a technologie služeb
- Řízení lidských zdrojů a jejich příprava pro práci ve službách
4. Produkce služeb
- Tržní a netržní druhy služeb
- Hodnocení úrovně služeb
- Vývoj postavení ve službách
5. Globalizace služeb
- Rozšiřování masová produkce služeb
- Zvyšující se možnost produkce služeb
- Tvorba infrastruktury služeb
- Riziko ve službách
6. Trh služeb
- Domácí a mezinárodní trh služeb
- Liberalizace služeb
- Integrace trhu služeb
7. Netržní služby
- Definování netržních služeb a jejich význam
- Veřejnoprospěšné služby (financování, poskytovatelé)
- Sociální aspekty netržních služeb
- Změny v této oblasti
8. Doplňkové služby v cestovním ruchu a jejich význam
- Pasové a vízové služby
- Celní služby
- Pojišťovací služby
- Peněžní služby
- Zdravotní služby
- Kulturní, společenské, sportovní služby
- Doprovodné akce při kongresech
- Kongresové služby
- Služby volného času
9. Vending
- Definice a změny vývoje
- Uplatnění (representace, náklady, individuální řešení)
- Technický vývoj automatů

Literature

DAHMER, Sondra J. and Kurt W. KAHL. Restaurant Service Basics. 2nd ed. New Jersey: John Wiley, 2008. ISBN 978-0470107850 .
ORDÓÑEZ de PABLOS, Patricia, Robert TENNYSON and Jingyuan ZHAO. Global Hospitality and Tourism Management Technologies (Premier Reference Source). Hershey: IGI Global, 2011. ISBN 978-1613500415 .

Advised literature

HALL, C. Michael and Alan A. LEW. Understanding and Managing Tourism Impacts: An Integrated Approach (Contemporary Geographies of Leisure, Tourism and Mobility). New York: Routledge, 2009. ISBN 978-0-203-87587-7 .
WALKER, John R. The Restaurant: From Concept to Operation. 6th ed. New Jersey: John Wiley, 2010. ISBN 978-0470626436 .