Skip to main content
Skip header
Terminated in academic year 2011/2012

Quality Management

Type of study Bachelor
Language of instruction Czech
Code 639-0027/02
Abbreviation QM
Course title Quality Management
Credits 5
Coordinating department Department of Quality Management
Course coordinator prof. Ing. Jaroslav Nenadál, CSc.

Subject syllabus

Obsah přednášek:

1.Úvod do problematiky managementu jakosti, terminologie,
2.Principy a koncepce systémů managementu jakosti
3.Požadavky na systémy managementu jakosti podle souboru norem ISO 9000:2000
4.Požadavky na systémy managementu podle EFQM Modelu Výjimečnosti
5.Úloha vedení v systémech managementu jakosti
6.Ekonomické aspekty managementu jakosti
7.Management jakosti v etapě návrhu a vývoje
8.Management jakosti v etapě nakupování
9.Management jakosti v etapě realizace produktů
10.Charakteristiky managementu jakosti ve službách
11.Měření v systémech managementu jakosti, principy a typy
12.Audity jakosti, cíle a postupy
13.Bechmarking, postupy a metody
14.Rozvojové trendy v systémech managementu jakosti, integrace systémů
managementu

Obsah cvičení:

1. Výklad požadavků na systémy managementu jakosti v normách ISO 9000:2000
2. Postupy řízení neshodných výrobků
3. Postupy analýzy hodnoty pro zákazníka, 1. část
4. Postupy analýzy hodnoty pro zákazníka, 2. část
5. Postupy přerozdělování cílů jakosti a ukazatelů měření výkonnosti systému
6. Identifikace položek nákladů vztahujících se k jakosti v modelu PAF
7. Identifikace položek nákladů vztahujících se k jakosti v modelu procesních
nákladů
8. Propočty efektivnosti zlepšování jakosti
9. Postupy měření spokojenosti a loajality zákazníků
10. Principy a metody sebehodnocení
11. Řešení případové studie na sebehodnocení
12. Základní statistické metody
13. Obhajoby projektových prací
14. Obhajoby projektových prací, zápočty

Literature

Literatura angl.:
JURAN,J.M.-GODFREY,A.B.: Juran´s Quality Handbook. Fifth Edition. New York. Mc
Graw-Hill. 1998 (ISBN 0-07-034003-X)

Advised literature

No advised literature has been specified for this subject.