Ubytovací a stravovací služby VŠB-TUO se mohou pochlubit cenou v soutěži Kantýna roku. Menza se stala regionálním vítězem soutěže. Organizátoři ji osobně navštívili, což bylo stěžejní pro hodnocení a kontrolu v rámci soutěže.
Podrobnosti připravujeme. Níže najdete rozhovor s ředitelem Ubytovacích a stravovacích služeb VŠB-TUO Tomášem Otipkou z roku 2020.
O soutěži:
Kantýna roku je celostátní soutěží, oceňující jak podnikající v segmentu společného zaměstnaneckého stravování, tak zaměstnavatele v jejich kontinuální péči o zaměstnance formou podpory zaměstnanecké jídelny, kantýny nebo výdejny.
V soutěži se hodnotí dvě hlavní oblasti - část služby, kterou využije zákazník, a druhou je zázemí a provoz jídelny a kuchyně. Pro zákazníky i pro hodnocení je důležitým aspektem nejen kvalita podávaného jídla, ale zejména celkové složení a variabilita nabízených pokrmů, úroveň vybavení stravovacího prostoru, rychlost odbavení zákazníka, profesionální přístup obsluhy, aj. V zázemí je zásadní profesionalita personálu, koncept chodu kuchyně, dodržování hygienických norem, technologická příprava pokrmů, skladba základních surovin, minimální používání průmyslově zpracovaných přípravků, podpora místních dodavatelů a využívání sezónní nabídky surovin. Mezi hodnocená kritéra patří třeba i odpadové hospodářství a bezodpadový koncept.