Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

3. místo na Mezinárodním mistrovství menz

14. 6. 2024 Aktuality
Naši kuchaři získali 3. místo na Mezinárodním mistrovství menz.
3. místo na Mezinárodním mistrovství menz

S potěšením oznamujeme, že tým našich kuchařů získal 3. místo na Mezinárodním mistrovství menz, které se konalo pod záštitou Kolejí a menz České zemědělské univerzity a rektora prof. Ing. Petra Skleničky, CSc. Soutěže se zúčastnily týmy z České republiky, Německa, Slovenska a Maďarska, přičemž v závěrečném klání soutěžilo pět týmů.

"Vyhráli jsme 3. místo," uvedl s nadšením ředitel Ubytovacích a stravovacích služeb VŠB-TUO Tomáš Otipka. "Tato soutěž pro nás byla velkou výzvou, ale zároveň i příležitostí ukázat naše schopnosti v mezinárodním měřítku."

Letošní, již třetí ročník soutěže, měl téma "náš venkov". Pořadatelé určili povinné suroviny, které musely být v menu zahrnuty, a další požadavky zahrnovaly bezlepkovost celého menu a maximální využití sezónních surovin.

Naši kuchaři připravili dvouchodové menu, které zahrnovalo předkrm v podobě cuketových rolek s beskydským sýrem, bylinkami a jahodovo-rebarborovým chutney. Hlavním jídlem byla roláda z vepřové panenky plněná hráškovým pyré a mrkví. K tomuto pokrmu jsme přidali dvě přílohy – zapečené brambory se sýrem a cibulovo-sýrové placky s bylinkovým dipem.

Hodnocení bylo založeno na několika kritériích: kreativita a složitost zpracování surovin, využití sezónních surovin, pracovní postupy a dodržování HCCP, správnost kalkulace počítané na 20 porcí a efektivní zpracování surovin s minimalizací odpadu. Hodnotitelé kladli důraz i na případné zpracování a použití odpadních surovin, například využití slupek nebo odkrojků v omáčkách.

Rádi bychom poděkovali organizátorům a spolupořadatelům z firmy Delirest, která provozuje menzy na ČZU, za skvěle připravenou soutěž a všem zúčastněným týmům za inspirativní kuchařské výkony.