Ten je částečně využíván jako surovina pro přípravu jídel v univerzitní menze, což přináší studentům a zaměstnancům naší univerzity možnost konzumovat lokálně vyrobené a organické produkty. „Chceme takto podporovat zdravé a hlavně udržitelné stravování,“ vysvětluje Marcel Šihor, který na jediné technické univerzitě v Moravskoslezském kraji působí jako manažer udržitelnosti. Med slouží také k výrobě dárkových předmětů, které univerzitě slouží jako skvělý prostředek k propagaci i dalšímu ekologickému směřování. „Vybudovali jsme také moderní zázemí pro přípravu a stáčení medu. To umožňuje jednak efektivní a hygienické zpracování včelích produktů i to, že výsledný výrobek splňuje nejvyšší hygienické standardy kvality,“ dodává.
Na podporu včel a celého projektu byl také založen spolek Včelaři VŠB-TUO pod odborným dohledem profesora Strnadela z Fakulty materiálově-technologické. Členy spolku jsou zatím výhradně zaměstnanci univerzity. Spolek se věnuje nejen péči o včelstva, ale také propagaci včelařství a šíření povědomí o nezastupitelné roli včel v našem ekosystému. Spolek Včelaři VŠB-TUO a produkce univerzitního medu představují významný krok vpřed v úsilí univerzity o vytvoření harmonického a ekologicky uvědomělého kampusu. Tento projekt nejen podporuje zdraví místních ekosystémů, ale také nabízí studentům a zaměstnancům příležitost přímo se zapojit do udržitelných praktik a rozvíjet své povědomí o ekologii.
Med byl rovněž k dispozici k prodeji v univerzitních bufetech, kde si jej zakoupili studenti a zaměstnanci univerzity. Med, který byl nabízen ve vratných sklenicích, což pomohlo omezit vznik odpadu a podpořit udržitelné nakládání s obaly, byl velmi rychle vyprodán.