Veggie Challenge na VŠB-TUO: Ohlédnutí za měsícem plným udržitelných chutí
Tato výzva nabídla studentům a zaměstnancům univerzity možnost prožít měsíc zdravěji a udržitelněji prostřednictvím rostlinné stravy. Kromě toho se během dubna výrazně zvýšil počet vydaných vegetariánských jídel, což svědčí o rostoucím zájmu o udržitelnější stravování mezi studenty a zaměstnanci univerzity.
Do Veggie Challenge se aktivně zapojilo 102 osob, které využily mobilní aplikaci k monitorování svých úspěchů a pokroku. Společně dosáhly impozantních výsledků*:
79 zachráněných zvířecích životů
1 198 kg ekvivalentu CO2 ušetřených (což odpovídá 9 981 km ujetých autem)
1 044 356 litrů ušetřené vody (ekvivalent 16 763 sprch)
1 919 metrů čtverečních ušetřené půdy
*Výpočty byly prováděny organizací ProVeg Česko
Vaše názory jsou pro nás důležité, na základě ankety, kterou jste vyplňovali a dávali nám v ní podněty k úpravám jsme se rozhodli realizovat tyto:
- Salátový bufet: Od července bude znovu otevřený salátový bufet, který bude strávníkům k dispozici během celého roku;
- Zeleninové talířky: na základě vašich připomínek jsme do nabídky vrátili zeleninové talířky;
- Druhý salát na vývozová místa: od 15. května jsme do nabídky zařadili druhý salát;
- Teplá vegetariánská jídla: přidáme do nabídky více teplých vegetariánských jídel a salát zůstane jako doplněk;
- Dresinky: Dresinky budou k dispozici v rámci salátového baru;
- Polévky: Hledáme nejlepší kombinace polévek, které budou vyhovovat vám i nám. A budeme se snažit, aby jedna z polévek byla vždy ve vege úpravě;
- Dochucení jídel: Víme, že máme pořád co zlepšovat, pravidelně se školíme na vege a veganská jídla, tak aby vyhovovaly co nejširšímu počtu strávníků.
Veggie Challenge na VŠB-TUO byla inspirativním a úspěšným projektem, který ukázal, jak snadné a prospěšné může být zařazení rostlinných jídel do našeho jídelníčku. Těšíme se na další podobné iniciativy, které přispějí k udržitelnější budoucnosti pro nás všechny. Přidejte se k nám a objevte nové chutě, které nejen obohatí váš jídelníček, ale i přispějí k lepšímu zítřku.