Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Včelaři VŠB-TUO: Tradiční řemeslo v digitálním věku

17. 2. 2025 Aktuality
Včely VŠB-TUO přes zimu odpočívají, ne však naši včelaři. Jak se o úly starají, když teploty klesnou k nule?

Ti v posledních týdnech stáčeli vosk z pláství a čistili rámky, aby bylo vše připraveno na jarní rozvoj včelstev. A protože jsme součástí technické univerzity, včelaření u nás dostává chytrý upgrade.

Během zimy se včely nestahují do úlu jen proto, aby odpočívaly. Tvoří tzv. zimní chumáč, ve kterém pomocí jemných pohybů křídel vytvářejí teplo, aby si udržely stabilní teplotu okolo 20 °C. Celý úl funguje jako precizně vyladěný organismus – včely v jeho středu mají nejvyšší teplotu, zatímco ty na kraji se postupně střídají, aby žádná z nich neprochladla.

Jejich hlavní potravou v tomto období jsou zásoby medu, které si nastřádaly během sezóny. Pokud je medu málo, včelaři zasahují a přikrmují včely cukrovým roztokem, aby jim zajistili dostatek energie na přežití.

„Naše úly jsme vybavili úlovými váhami, které sledují nejen hmotnost úlu a přírůstek medu, ale i teplotu a vlhkost – uvnitř i venku. Díky tomu máme nepřetržitý přehled o tom, co se v úlech děje, a můžeme včelstvům dopřát tu nejlepší péči, říká manažér udržitelnosti Ing. Marcel Šihor, Ph.D., MBA, MSc.

Každá váha má vlastní teplotní čidlo umístěné přímo ve středu úlu mezi rámky, kde přesně snímá podmínky přímo v srdci včelstva. Napájení celé jednotky zajišťuje solární panel, který dobíjí baterie a zajišťuje nepřetržitý provoz.

Takhle vypadá včelaření v 21. století – spojení tradičního řemesla s nejmodernějšími