Menza VŠB-TUO se v červnu stala regionálním vítězem Moravskoslezského kraje v soutěži Kantýna roku 2022. Cena potěšila jak vedení Ubytovacích a stravovacích služeb VŠB-TUO, tak i šéfkuchaře Menzy Petra Sikoru.
„Ocenění s týmem bereme jako zadostiučinění za naši práci. Udělalo nám obrovskou radost a rádi bychom jej příští rok obhájili,“ říká Petr Sikora. On a jeho tým denně chystají přes 1000 jídel, vařit se v Menze začíná po šesté hodině ráno. „Já jezdívám už na pátou hodinu ranní, protože si chci v klidu vyřešit papíry,“ přibližuje fungování. Jakmile dojdou kolegové, rozdělí se práce a začíná se vařit. Přes léto je vaření snazší, Menza nabízí salátový bufet, od září najela na normální režim, protože se na univerzitu vrátili studenti. Petr Sikora plánuje do budoucna novinky: větší nabídky se dočkají vegetariáni a vegani, na jídelníček se po letní pauze vrátí sezónní speciality.
Menu má Menza připraveno dva měsíce dopředu, už v říjnu tedy její zaměstnanci vědí, co budou vařit v prosinci. Inspiraci pro jídla čerpají neustále, a to z gastronomických pořadů v televizi nebo časopisů. „Těší mě, že si zaměstnanci univerzity jídlo chválí, a že jim u nás chutná,“ dodává šéfkuchař. Do Menzy VŠB-TUO přišel z horského hotelu Sepetná. „V Menze jsem začal vařit za pandemie, kdy byl hotel zavřený. Vyzkoušel jsem si to a nabídku přijal, když se nám narodilo dítě. Chtěl jsem víc času trávit s rodinou.“