Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Evropský týden udržitelného rozvoje

Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR) je evropský festival, který podporuje myšlenky udržitelného rozvoje a představuje organizace a jednotlivce žijící udržitelným způsobem. Koná se každý rok ve stejnou dobu a zapojují se do něj desetitisíce lidí po celé Evropě. Tento týden udržitelného rozvoje se každoročně uskutečňuje od 20. do 26. září.

VŠB – Technická univerzita Ostrava se do této události zapojuje pořádáním různých aktivit, jako jsou workshopy, přednášky a swapy pro studenty, zaměstnance ale i širokou veřejnost.

Cíl je jediný: dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme.

logo-ETUR-vsb.png

Čistá voda k udržitelné budoucnosti

Univerzita se rozhodla udělat další krok směrem k udržitelnějšímu kampusu a to instalací 7 nových "sodobarů." Tyto chytré automaty, které běží na energii z našich solárních panelů, budou k dispozici všem studentům i zaměstnancům, kteří si tak mohou kdykoliv dopřát osvěžující jemně perlivou a čistou vodu. Je to nejen skvělý způsob, jak chránit životní prostředí, ale také jak nabídnout zdravější alternativu k baleným nápojům.

Hlavním cílem této iniciativy je snížit množství plastového odpadu, a proto jsme pro vás připravili recyklované lahve s naším logem, které si můžete koupit v bufetech. Tento krok je součástí naší společné snahy o udržitelnější a zodpovědnější přístup k našemu životnímu prostředí.

NA-web.png

Udržitelná Menza

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje se Menza VŠB-TUO připojuje k iniciativě propagující udržitelné stravování. Hlavní prioritou je nabídnout jídla, která jsou nejen zdravá, ale také šetrná k životnímu prostředí. Připravena je speciální nabídka, která reflektuje zásady udržitelnosti a zahrnuje široký výběr veganských i vegetariánských pokrmů.

1. Nadzemní podlaží MENZY

  • Veganská a vegetariánská polévka
  • 3 druhy bezmasých hlavních jídel
  • Rozšířený salátový bufet – S čerstvou zeleninou, luštěninami a dalšími zdravými přílohami

2. Nadzemní podlaží MENZY

  • Vegetariánská polévka
  • 2 druhy masových hlavních chodů – S důrazem na lokální suroviny a etický přístup k získávání masa

Program VŠB-TUO 2025

Připojte se k nám během Evropského týdne udržitelnosti a objevte nové cesty, jak tvořit odpovědnější budoucnost.
Zveme vás na sérii přednášek a doprovodných aktivit, které se zaměří na aktuální témata spojená s cirkulární ekonomikou, společenskou odpovědností a zdravým životním stylem.

Těšit se můžete na inspirativní příspěvky o využití recyklovaných materiálů v designu, příklady dobré praxe od neziskových organizací pomáhajících lidem se zdravotním znevýhodněním, například prostřednictvím šití doplňků ze starých džínů, a také na přednášku o tom, jak mikrogreens a udržitelné stravování mění naše návyky ve 21. století.

Program doplní výstava fotografií na téma udržitelnosti, která vizuálně připomene, že i malá změna může mít velký dopad.

Přijďte si rozšířit obzory, inspirovat se a podílet se na diskusi o tom, jak může každý z nás přispět ke smysluplné změně.

Evropský týden udržitelného rozvoje a projekty UNILEAD

Veřejné vysoké školy zapojené do projektů UNILEAD se rozhodly společně přispět k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje (ETUR) prostřednictvím různých aktivit. Na odkazu níže můžete najít seznam akcí, které se konaly od 18. září do 8. října a podporovaly udržitelnost na vysokých školách.

Kompletní seznam všech akcí je dostupný na www.tydenudrzitelnosti.cz.

unilead.png

Předchozí ročníky