1. Introduction to Occupational hygiene (OH): definition of occupational hygiene, history and background, the importance of OH, core definitions, diversity of workplace health risks, legal framework, occupational hygienist profile, professional bodies.
2. Human physiology: introduction to the physiology in the OH context, physiological organ systems: the cardiovascular system, the digestive system, the endocrine system, the immune system, the muscular system, the nervous system, the renal system, the reproductive system, the respiratory system, and the skeletal system.
3. Chemical hazards – dust, aerosol: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
4. Chemical hazards – hazardous substances and mixtures: introduction to human toxicology, characterization, hazardous properties, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
5. Physical hazards – noise and vibration: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
6. Physical hazards – non-ionizing radiation, electromagnetic fields and lasers: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
7. Physical hazards – microclimate, heat &cold stress: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
8. Physical hazards – lightening, visual stress, display-screen equipment: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
9. Biological hazards (agens) – bacteria, viruses, yeasts, molds and parasites: characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
10. Ergonomic hazards: introduction to human factors and ergonomics, musculoskeletal disorders, ergonomic analysis – methods and tools, occupations at risk, prevention and control.
11. Psychosocial risks and stress at work: importance, characterization, health effects, risk assessment, occupations at risk, prevention and control.
12. Human health risk assessment and control: HRA framework, control banding tools, hierarchy of control, health surveillance, occupational health promotion.
|
MÁLEK, B. a kol. Hygiena práce. Sobotáles, 2. vyd. Praha, 2014. ISBN 978-80-86817-46-0.
ŠVÁBOVÁ a kol. Vybrané kapitoly z pracovního lékařství - díl 1: Pracovnělékařské služby, Pracovní prostředí, Nemoci z povolání, Ergonomie. IPVZ, Praha 2015. Dostupné online.
ŠVÁBOVÁ a kol. Vybrané kapitoly z pracovního lékařství - díl 2: Zdravotní způsobilost k práci, Fyziologie práce, Psychologie práce. IPVZ, Praha 2015. Dostupné online.
ŠVÁBOVÁ a kol. Vybrané kapitoly z pracovního lékařství - díl 3: Fyzikální faktory v pracovním prostředí, Návykové látky. IPVZ, Praha 2015. Dostupné online.
ŠVÁBOVÁ a kol. Vybrané kapitoly z pracovního lékařství - díl 4: Toxikologie, Karcinogeny, Traumatologický plán, Pracovně tepelná zátěž. IPVZ, Praha 2015. Dostupné online.
TUČEK, M. a kol. Pracovní lékařství pro praxi. Příručka s doporučenými standardy. Grada, 2005. ISBN 80-247-0927-9.
JIRÁK, Zdeněk a Hana LEHOCKÁ. Fyziologie práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-223-9.
TOMŠEJ, Jakub. Pracovnělékařské služby, 3. vydání. Wolters Kluwer, 2020. ISBN978-80-7598-646-7. |