Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku
Platnost příspěvku skončila 31. 12. 2014!

Beer košt na VŠB-TUO již podruhé!

Tuto netradiční akci uspořádal pro studenty projekt Energy4Y - Partnerství v oblasti energetiky, obnovitelných zdrojů energie a technologií pro životní prostředí CZ.1.07/2.4.00/17.0077 již podruhé. Byla vyvrcholením několika netradičních studijních týdnů, po které tři týmy studentů v laboratořích vařily pivo.

Soutěžní družstva představila výsledky své práce ve středu 18. prosince 2013 v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Mimo soutěž se přidala i skupina doktorandů se svým pivem Diabolos. S odkazem na jeho ďábelské jméno ho doktorandi předvedli dokonce v ďábelských převlecích.

Nejmladší tým o pouhý jeden hlas vyhrál soutěž o nejlepší uvařené pivo. Úspěšný produkt se jmenuje Raven Porter a původně měl být ze dvou druhů chmele. Ale i jeden druh, který se podařilo sehnat, spolu s anglickým světlým sladem a karamelem, a k tomu vydařená prezentace podaná se zápalem nakonec partě kluků z prvního ročníku Fakulty strojní zajistila vítězství ve druhém ročníku Beer koštu. „Ještě navíc jsme připravili speciální zázvorovou limonádu, taky jsme přitom použili kvašení," prozradil Přemysl Mokroš, člen vítězného týmu.

Studenti si museli sehnat recepty, zajistit suroviny, zvládnout celý náročný proces vaření piva, připravit ho do lahví ke zrání, nachystat nápadité etikety a pak samozřejmě s celým svým několikatýdenním snažením seznámit zvědavé auditorium. Se zcela netradičním produktem se letos pochlubila parta z katedry energetiky. Pod názvem Keltská jízda vyrobili pivo z dubové kůry. „Našli jsme recept na internetu. Asi ho fakt připravoval chemik, protože byl úplně přesně rozepsaný," líčil Jaromír Šmída. Podle kluků bylo snad nejnáročnější sehnat sypanou dubovou kůru. Protože Keltové byli drsný národ, také jimi inspirované pivo muselo mít drsnou chuť, studenti ho jen zčásti scedili, takže bylo nefiltrované, se zlatavou barvou a ovocným aroma. Keltskému pivu uniklo vítězství o jeden hlas.

„Proces fermentace patří k učivu, které by měli naši studenti zvládnout. Ti, kteří se podíleli na vaření piva, ho už určitě nikdy nezapomenou a navíc si budou přesně umět představit, co se skrývá pod teoretickými poučkami a vzorečky," je přesvědčena vedoucí katedry energetiky Dagmar Juchelková, která už loni přišla s neobvyklým nápadem, jak studentům zpestřit výuku.

„Všechny to moc bavilo, a to nejen studenty, ale i nás doktorandy, kteří jsme akci organizovali a také pomáhali odbornými radami. Studenti museli celý proces výroby neustále sledovat, chodili do laboratoří i mimo své studijní hodiny, stále vymýšleli, jak pivo i konečnou prezentaci vyšperkovat. Byla to moc fajn akce" prozradila hlavní organizátorka Veronika Sassmanová.

Profesorka Juchelková je přesvědčena, že pro její studenty byl Beer košt velkým zážitkem. Za důležité považuje i to, že skupiny předváděly výsledky své několikatýdenní práce v aule, kde budou jednoho dne přebírat i své inženýrské diplomy. „Pak budou moci pyšným rodičům povyprávět, jak se v tomhle sále potili, když museli v co nejlepším světle představit svůj první výrobek," uzavřela Dagmar Juchelková.

Vloženo: 19. 12. 2013
Kategorie:  Tiskové zprávy
Útvar: 9920 - Vztahy s veřejností
Zpět