Beer košt ovládli energetici

Beer košt ovládli energetici
Třetí ročník netradiční soutěže, která studentům Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava nejen pomáhá lépe pochopit odborné učivo, ale také zvládat další potřebné dovednosti, má po dnešku své vítěze. Nejlépe obstáli energetici, a určitě ne proto, že jsou z pořádající katedry; v tajném hlasování totiž rozhodovali o výsledku všichni, kteří se ve středu 17. prosince ráno přišli podívat na Beer košt do auly technické univerzity.

Čtyři studentské týmy na něm prezentovaly výsledky svého několikatýdenního snažení při vaření piva.

„Pro studenty je to příjemné zpestření všedních výukových dnů. Během vaření piva se seznamují s procesem fermentace, který potřebují zvládnout pro výuku. Takto si ho vyzkoušejí v praxi, v podmínkách univerzitních laboratoří. Soutěž navíc studenty učí samostatně přemýšlet nad procesy, které by jinak znali jen z teoretických pouček. Zkoušejí práci v týmu, vyměňují si zkušenosti," vysvětluje hlavní organizátorka akce, účastnice doktorského studia na katedře energetiky Veronika Sassmanová. „Bioplynovou stanici, kde se také odehrává proces fermentace, který studenti musí zvládnout, si jen tak nepostavíme. Ale zato pivo si v našich laboratořích uvaříme," dodává.

O hlasy přihlížejících a degustujících diváků bojovali studenti z prvního ročníku Fakulty strojní, čistě ženský tým budoucích minerálních biotechnoložek ze čtvrtého ročníku Hornicko-geologické fakulty, a dva týmy energetiků ze třetího ročníku. Letos se akce zúčastnilo zatím nejvíce soutěžících, celkem se jich na vaření piv podílela dvacítka.

Strojaři z prvního ročníku uvařili polotmavé, karamelové pivo ze dvou druhů chmelu a dali mu název Kerberos, láhve opatřili zvláště vydařenou etiketou. Hrdinně se postavili k prezentaci a předstoupili před auditorium, byť se jim nervozitou chvěl hlas. Biotechnoložky sázely na přípravu a veřejnému vystoupení se vyhnuly puštěním videa z vaření. Jejich pivo mělo všeříkající název Svůdnice.

Šéfku katedry energetiky, profesorku Dagmar Juchelkovou, zvláště potěšil další tým, neboť pánové si pro prezentaci vzali dokonce obleky. Recepturu pro své pivo čerpali tajně z literatury, inspirovali se v knize Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce a podle návodu dali do piva všechno to nejlepší, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Jejich Baj očko beer obohacený o zdravé konopné semeno a hořké konopné listí, dodané firmou spolupracující s univerzitou, jim zajistil druhé místo.

Vítězný tým si ze svých tří spolužáků z energetiky vyskládala studentka Laďka Lipinová. Svůj Lysohorský speciál s názvem 13° 23´, což je poloha Lysé hory, vařili z jehličí nasbíraného na nejvyšším vrcholu Moravskoslezský Beskyd. Odtamtud si také donesli 30 litrů pramenité vody. „A protože suroviny jsme pořídili na tak drsném místě, je naše pivo o stupeň drsnější," prohlásila šéfka týmu.

Než se mohli svými výsledky takto prezentovat, studenti několik týdnů nejprve sháněli a objednávali suroviny, pídili se po originálních recepturách, vařili, přelévali, cedili, improvizovali, když například použili barel místo spilky, točili videa, dělali fotodokumentaci a prezentaci, vymýšleli názvy piv i podobu etiket. „Je příjemné vidět, jak jsou studenti do takové práce zapálení a jak je to baví. A zcela přirozeně se přitom učí dovednosti, které v praxi budou potřebovat," konstatovala profesorka Juchelková patřičně hrdá na vítězství energetiků. „Určitě hrála velkou roli i chuť piva, ovšem u hlasujících bodují i zajímavé nápady. Vítězný tým jistě oslovil třeba také tím, že měl dokonce trika s etiketou piva na prsou," doplnila vedoucí katedry.

Vloženo: 17. 12. 2014
Kategorie:  Tiskové zprávy
Útvar: 9920 - Vztahy s veřejností
Zpět